Rusija "bratski" podvalila Srbiji: Gas plaćamo najskuplje u Evropi!

Jeftinije od Srba ruski gas plaćaju čak i Makedonci, Hrvati i Slovenci, dok je u 2013. samo Bosna i Hercegovina imala veću nabavnu cenu gasa od naše zemlje, pokazuju podaci sa sajta trademap.org, koji predstavlja svetsku bazu spoljne trgovine.

Zašto Srbija, uprkos "dubokim duhovnim i prijateljskim" vezama dve zemlje, godinama najskuplje plaća uvoz gasa iz Rusije, prava je enigma i za finansijskog konsultanta Dragovana Milićevića.

On upozorava da za takav cenovnik nema ekonomskog opravdanja, budući da je naša zemlja među deset najvećih kupaca ruskog tečnog naftnog gasa.

"Srbija plaća neobjašnjivo najvišu cenu za isporuku ruskog gasa. Jedan od važnih činilaca uvozne cene jesu i troškovi transporta, koji su u direktnom odnosu s daljinom. Međutim, u slučaju Srbije taj parametar ne igra odlučujuću ulogu. Tako Grčka, koja je od Rusije udaljenija nego mi i ima oko 2.350 kilometara dužine transporta, isporuku plaća 603 dolara po toni. Čak i Makedonija ima nižu cenu gasa od Srbije"
, ukazao je Milićević.

On podseća da cene gasa u 2012. i 2013. jesu povećane u skladu s rastom cena nafte na svetskom tržištu, ali da je u 2013. prosečna cena ruske isporuke bila 574 dolara po toni, što je skoro za trećinu niže nego što je cena isporuke Srbiji.

"Definitivno gas nije samo energent ili sirovina u petrohemijskoj industriji nego pre svega geostrateški pojam", zaključio je Milićević i ukazao da je u 2013. Srbija uvozila gas i iz Kazahstana, ali po ceni od 460 dolara po toni, što je znatno niže od ruskog cenovnika.

Izvor: Kurir

Pogledajte još