Povorka je trebalo bolje politički da se pripremi

BEOGRAD, 17. septembra 2009. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u četvrtak da je Povorka ponosa trebalo bolje politički da se pripremi, jer se raspravlja samo o njenom bezbednosnom aspektu.

"Tražiću na sednici vlade da se razgovara o tom skupu i očekujem određenu političku poruku. Vlada ne treba da ćuti, jer se ovde mešaju političke i policijske stvari", kazao je Dačić gostujući na radiju B92.

Prema rečima ministra, postoje ozbiljne bezbednosne pretnje tom događaju, jer postoje informacije o mogućem izazivanju incidenata na suprotnom kraju grada od mesta održavanja skupa da bi policija disloscirala svoje snage, kao i mogućnost da se ljudi koji planiraju da napadaju učesnike povorke pojave unutar povorke.

"Spremnost policije da odredi svoj deo posla je nesporna. U Srbiji nije odavno bilo rizičnijeg skupa...Postoje jasne naznake da neko preti i policija će reagovati, a gde postoje jasni dokazi policija će i preventivno reagovati", kazao je Dačić.

Ministar je pozvao na poštovanje javnog reda i mira u nedelju za kad je zakazan taj skup i dodao da policija nije dozvolila najavljeno okupljanje članova organizacije 1389 pred održavanje Povorke ponosa.

Pogledajte još