SAVEZNIK VITKOSTI: Tabata – najbrži način da sagorite kalorije

Da li ste čuli za Tabatu? Ovo je verzija treninga koja je nastala sedamdesetih godina prošlog veka, a izumeo ju je Izumi Tabata, olimpijac iz Japana. Prate je tri dobre stvari – traje kratko, brzo “spaljuje” kalorije i čuva zdravlje srca.

Tabata trening podrazumeva brze, eksplozivne pokrete, koji se izvode dvadesetak sekundi u osam serija, bilo da je reč o trčanju, plivanju, vožnji bicikla…

MRAČNA STRANA VEŽBANJA: Usporite ritam dok nije kasno!

Kako da dodate Tabatu vašem regularnom treningu?

Zagrevanje :Ovo vežbanje je veoma intenzivno, zato morate da se zagrevate od 8 do 10 minuta. Zagrevanje mora biti slično Tabata vežbanju. To bi značilo: ako ćete raditi sprint, zagrejte se tako što ćete šetati a zatim i džogirati.

Posle vežbanja: Potrebno je 10 minuta kako bi vam se puls vratio na normalu. Zato vežbajte laganije, primenjujući iste pokrete kao i kod vežbanja. Potom se istežite nekoliko minuta da biste opustili mišiće i izbegli bolne upale.

Tabata za početnike

Izaberite jednu ili dve vežbe koje inače radite svake nedelje, ali u ritmu koji Tabata predviđa.

Zašto je Tabata dobra za vas?

Ne opterećujete srce, jer trening ne traje dugo. Jeste intenzivan, ali uz odgovarajuće zagrevanje, a zatim i opuštanje posle intenzivnog treninga, nema opasnosti po vaše srčane funkcije. Sa Tabatom nema izgovora, jer uvek možete da izdvojite tih par minuta koliko Tabata zahteva. A kada budete počeli da sagorevate kalorije, bićete nam zahvalni na ovim savetima...

Evo kako se možete osloboditi kalorija dok sedite u kancelariji!

Izvor: TOI/nadlanu

Pogledajte još