Markez želi da bude najbolji na svetu

BEOGRAD, 17. septembra 2009. (Beta) - Najbolji meksički bokser Huan Manuel Markez želi da postane najbolji borac na svetu, a ne samo u svojoj zemlji, dok je njegov protivnik u subotnjoj velikoj borbi Flojd Mejveder mlađi rekao da mu rival stoji na putu do ulaska u legendu.

Markez je na konferenciji za novinare u Las Vegasu pred veliku borbu u subotu uveče govorio na tečnom engleskom, što skoro nikad ne čini u javnosti.

On je veliki autsajder protiv težeg Mejvedera (39-0-0, 25 nokauta), kome će ovo biti prva borba posle 21 meseca pauze. Amerikanac je prilikom povlačenja zauzimao prvo mesto opšte liste najboljih boraca nevezano za kategoriju.

"Svi znaju da ne volim da pričam van ringa... spreman sam fizički i psihički. Hvala Bogu što sam teške pripreme prošao bez povrede. Ovo je veliki izazov i vrlo vredno se spremam za ovu borbu. Flojd Mejveder je za mene najbolji borac na opštoj listi. Da biste bili prvi, morate da se borite protiv prvog", rekao je 36-godišnji Markez (50-4-1, 37 nokauta).

Mejveder važi za velikog favorita, jer je viši, teži i brži od Markeza.

"Imao je neke strahovite nokaute, a tek je na početku. Tek počinje. Nismo videli šta sve Huan Manuel Markez može da uradi, a Mejveder će uskoro to da sazna", rekao je nekadašnji šampion Oskar De La Hoja, čija firma Golden boj (Boy) organizuje borbu.

Markez je bio poštovan u Meksiku, ali do pre nekoliko godina nije važio za najboljeg boksera u zemlji. Ta titula je išla od Erika Moralesa i Marka Antonija Barare, koji su brže ušli u prazan prostor, nastao izmakom karijere Hulija Sezara Čaveza.

Markez je, međutim, dokazao da je najbolji i najizdržljiviji od sve trojice.

"Ne brinem više zbog toga, to mi više ne smeta. Bio sam iza Moralesa, bio sam iza Barere, ali oni su sada gotovi. Sada je moje vreme", rekao je Markez.

Mejveder je takođe delovao mirno i spremno za svoju prvu borbu od decembra 2007. Na novinarska pitanja je odgovarao mirno, iako je dan pre toga govorio da ga "tradicionalni američki rasizam" sprečava da bude još veća zvezda.

Uprkos prethodnim podrugljivim komentarima, u zvaničnom obraćanju novinarima imao je poštovanja prema rivalu.

"Ako želite da postanete legenda, morate da se borite sa najboljima vašeg doba, a Markez je jedan od najboljh sada. Dugo sam u ovom sportu i iskusio sam mnogo različitih stilova, tako da ću i sada da se prilagodim. Vratio sam se i 19. septembar je još jedan veliki dan za mene", rekao je Mejveder.

"U subotu očekujte krv, znoj i suze. Biće ovo paklena borba. Mnogo poštujem Markeza. Nije rekao ništa loše o meni, tako da nemam ni ja ništa loše da kažem o njemu. Kako da pričam ružno o nekome ko poštuje moju veštinu", kazao je "Lepi dečko" Flojd.

Nekadašnji kralj opšte liste rekao je da ne priprema taktiku i da ova borba neće biti teška, samo kad "uđe u fazon".

"Moj trener gleda snimke njegovih borbi, ali mi ne govori kako da ga pobedim. Samo mi govori da treba da se borim i prilagodim. Kada ga pitam kako ću to da uradim, on mi odgovara 'uradićeš jer si veliki'", objasnio je Mejveder neuobičajeni način pripreme.

Pogledajte još