Pazite koji sapun koristite! Ako sadrži ovaj sastojak, odmah ga bacite!

Uzmite vaše sapune i proverite da li sadrže takozvani triklosan? Ako je odgovor potvrdan, odmah prestanite s njegovom upotrebom, jer postoji realna šansa da će ova hemikalija imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

Kućni test: Proverite da li imate kandidu!

Triklosan, antibakterijski agens, pronađen je u više od stotinu proizvoda, uključujući sapune, sredstva za kozmetiku, a povezuje se sa otpornošću na antibiotike i pojavom hormonskih poremećaja. Isti sastojak takođe je prisutan u nekim zubnim pastama i proizvodima za oralnu higijenu.

Antibakterijski proizvodi koji sadrže triklosan ubijaju korisne bakterije, a istraživanja do sada nisu uspela da otkriju zdravstvenu korist od njih. Prema rečima naučnika, manja doza prljavštine čak je i poželjna, jer je korisna za razvijanje imuniteta. FDA je upozorila proizvođače da će u narednim godinama morati da dokažu kako proizvodi koji sadrže triklosan delotvornije sprečavaju bolesti od običnih sapuna i smanjuju širenje zaraze, ili će morati da promene formulu.

Nipošto ne delite ove proizvode s drugima...

Studija sprovedena na Univerzitetu u San Francisku kaže kako se ova hemikalija vrlo brzo apsorbuje. Tokom istraživanja naučnici su analizirali uzorke urina dve grupe sastavljene od 38 doktora i sestara iz dve bolnice.

Prva grupa je koristila sapun koji je u sebi imao 0.3 odsto triklosana, dok je druga grupa koristila biljni sapun i vodu.

Rezultati su bili sledeći: prva grupa radnika imala je u sebi visok nivo triklosana.

Preporuka stručnjaka je da, ukoliko su vam sapuni koji ne sadrže triklosan dostupni, krajnje je vreme da počnete da ih koristite. Poslužite se biljnim sapunima i vodom, biće dovoljno da se zaštitite od negativnih posledica koje antibakterijski sapuni mogu imati po vas.

Izvor: TOI/nadlanu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.