ZABRINJAVAJUĆE! Sredstva za čišćenje su potencijalna opasnost za svaku ženu!

U poslednjem istraživanju koje je vodila doktorka Teri Hrubec s Veterinarskog fakulteta u Merilendu, naučnici su otkrili da dve hemikalije, ADBAC i DDAC, utiču na reproduktivne organe miševa.

Ove hemikalije prisutne su u mnogim proizvodima s kojima svakodnevno dolazite u kontakt, kao što su sredstva za čišćenje domaćinstva, sredstva za dezinfekciju, omekšivači, pa čak i konzervans u kozmetici. Ali način na koji one utiču na ljude još uvek je tajna.

Pronalasci u njenoj laboratoriju naveli su je na razmišljanje da bi ove hemikalije trebale da se podvrgnu temeljnijem testiranju, jer nakon što je primećen pad fertiliteta kod miševa primetila je da su osobe koje su radile u laboratoriji pre posla prale ruke s dezinfekcijskim sredstvom koje je u sebi imalo ADBAC i DDAC hemikalije. Ta spoznaja odvela ju je do istraživanja koje je sprovela Patrisija Hant sa Univerziteta u Vašingtonu, a koja je došla do istih saznanja.

Pazite koji sapun koristite! Ako sadrži ovaj sastojak, bacite ga smesta!

Doktorke Hrubec i Hant, s kolegama s fakulteta, odlučile su da sprovedu dalja istraživanja i otkrile su da je ženkama miševa koje su bile izložene ADBAC i DDAC hemikalijama trebalo mnogo više vremena da zatrudne, a i okot im je bio značajno manji. I ne samo to, nego čak 40 odsto ženki koje su bile izložene ovim hemikalijama nije preživelo do kraja trudnoće.

Iako ova istraživanja nisu još sprovedena na ljudima, postoji opasnost da bi ove dve hemikalije mogle imati isti uticaj kao i na miševe.

Očistite rernu bez hemikalija!

Izvor: TOI/nadlanu

Pogledajte još