"Tamo i ovde" domaći kandidat za Oskara

Film "Tamo i ovde" Darka Lungulova kandidat je Oskara, odlučio je trinaestočlani žiri Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN)

Od 23 srpska filma koja su ispunila uslove da budu razmatrana za kandidaturu, AFUN je odabrao četiri: "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića, "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića, "Ordinary People" Vladimira Perišića i "Tamo i ovde" Darka Lungulova. 

Predsednik žirija Petar Volk rekao je na konferenciji za novinare u Muzeju jugoslovenske kinoteke da su članovi žirija zajedno pogledali filmove, kao i da je "prilikom glasanja bilo prisutno 11 članova žirija, od čega je šest glasalo za "Tamo i ovde" a pet za "Svetog Georgija", dok preostala dva filma nisu dobila glasove"

Takođe, kako je Volk otkrio, nijedan od pomenutih filmova nije bio prijavljen za kandidaturu, već su članovi AFUN-a morali da ih traže, jer "verovatno producenti nisu verovali da njihova ostvarenja imaju šanse u trci za Oskara, koja je finansijski veoma zahtevna i predstavlja komplikovan posao". Da bi se jedan nacionalni kandidat za Oskara ozbiljno reklamirao u SAD, za marketing je potrebno bar 500.000 dolara, što većina naših filmova do sada nije uspela da skupi.

Američka akademija za film, koja dodeljuje Oskara, propisuje da se nacionalni kandidati biraju među filmovima koji su produkciono završeni i komercijalno prikazani u zemlji porekla od 1. novembra prethodne do 30. septembra tekuće godine. Nakon domaćeg izbora, sledi izbor za uži krug filmova van engleskog govornog područja koji će se naći u trci za Oskara.

"Tamo i ovde" je prvo prikazivanje imao na FEST-u, a zatim su usledili filmski festivali i brojna priznanja – nagrada za najbolji film u kategoriji ostvarenja čija se radnja odvija u Njujorku, na Festivalu Trajbeka, Mirjana Karanović je proglašena za najbolju glumicu na festivalima "Cinema City" u Novom Sadu i “Sofest“ u Sopotu, a dobitnica je specijalne povelje i nagrade kritike na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu. Na ovom festivalu Dejvidu Tortonu uručena je nagrada za najboljeg stranog glumca u srpskom filmu. Darko Lungulov proglašen je za najboljeg reditelja u Sopotu. Film "Tamo i ovde" dobio je i specijalnu nagradu žirija na festivalu "Skip City International" u Japanu, a prikazan je i u Karlovim Varima, u selekciji koju su odbrali kritičari prestižnog magazina "Variety". 

Više o filmu "Tamo i ovde" saznajte ovde, a pročitajte i kritiku filma i izveštaj sa premijere.

K.M.

Pogledajte još