Ono što su džihadisti pronašli u Folijevom kompjuteru zapečatilo mu je sudbinu

- On je bio čovek sa velikom hrabrošću koji nije imao sreće - rekao je francuskom listu "Lekspres" (L'Expreš) Nikola Enen, koji je sa Folijem sedam meseci delio zatočeničku ćeliju.

On je nedelju dana bio vezan okovima zajedno sa Folijem.

Kako je preneo britanski "Gardijan" (The Guardian), Enan je rekao da su otmičari prema Foliju bili okrutniji nego prema drugim zatvorenicima zato što je bio Amerikanac.

- Pretragom njegovog kompjutera otkrili su da je njegov brat služio u američkoj vojsci. Zbog toga, kao i zbog toga što je bio Amerikanac, bio je obeležen. Postao je vreća za udaranje, zaista je dobijao teške batine, ali je uvek ostajao ravnodušan - dodao je Enen.

Enen, koji je u trenutku kada su ga pripadnici IS oteli u Siriji pisao za francuski list "Le poen" (Le Point), rekao je američkoj televiziji Ej-bi-si njuz (ABC News) da su otmičari Folija kažnjavali više od drugih i zato što su verovali da je planirao bekstvo.

Enen je ispričao da ga je video snimak ubistva Folija dodatno potresao jer je, gledajući ga, shvatio koliko je malo nedostajalo da ga zadesi ista sudbina.

- Na primer, cipele koje je nosio kada je odveden na mesto pogubljenja u pustinju, te iste cipele sam i ja nosio. Imali smo svega nekoliko pari cipela koje smo delili - dodao je Enen.

Enen je naveo i da nije mogao da ne primeti Folijevu hrabrost koju je pokazao na video snimku nekoliko trenutaka pre nego što će mu njegov ubica odrubiti glavu.

- To je neko, mislim to je stvaran čovek. Mnogi ljudi bi u takvoj situaciji zanemeli od prestravljenosti, znajući šta će im se dogoditi. Ali on je ostao uspravljen, gledajući napred, govoreći jasnim glasom - rekao je francuski novinar.

Britanski mediji navode da bezbednosne službe veruju da je Folijev ubica Britanac avganistanskog porekla, poznat po imenu Džon, kao i da se pretpostavlja da akcenat kojim govori na video snimku potiče iz južne Engleske, naverovatnije iz južnog dela Londona.

Enen je francuskoj televiziji Kanal plis (Canal Plus) rekao da nikada nije mogao da sa preciznošću odredi poreklo njegovih otmičara, dodajući da je IS sastavljen od državljana raznih zemalja, kao i da je tokom zatočeništva čuo akcente iz svih delova sveta.

Didije Fransoa, dopisnik "Erop 1" (Europe 1), koji je bio u zatočeništvu zajedno sa Folijem od oktobra 2013. do aprila ove godine kada je pušten na slobodu, rekao je da ubijeni američki novinar bio "izvanredan tip" sa vrlo snažnom ličnošću.

Prema njegovim rečima, Foli je bio iskusan novinar i nikada se nije u potpunosti predao svojim otmičarima.

Islamska država objavila je pre dva dana video snimak na kome se vidi kako njeni pripadnici odrubljuju glavu Foliju (40), koji je nestao u Siriji pre gotovo dve godine, radeći kao novinar honorarac za agenciju AFP i bostonsku medijsku kompaniju "Global Post".

Ekstremisti, koji su zapretili da će ubiti još jednog zarobljenika za kojeg su rekli da je, takodje, američki novinar, objasnili su da je Foli ubijen u znak odmazde za nedavne američke vazdušne napade u Iraku.

Izvror: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.