NEVREME U CRNOJ GORI: Zabeleženo 400 udara groma, vetar čupao drveće i prevrtao barke!

U noći između četvrtka i petka Crnu Goru pogodilo je veliko nevreme. Na udaru je bio južni deo države a najviše štete pretrpela je Boka Kotorska, gde su se naleti vetra kretali i do 100 kilometara na sat.

Nevreme praćeno kišom, gradom i grmljavinom pogodilo je Bokokotorski zaliv, što je Herceg Novi, Kotor i Tivat ostavilo bez napajanja strujom preko tri sata. Do kvara je došlo na dva 110 kV dalekovoda „Budva - Tivat“ i „Herceg Novi - Trebinje“. Samo za dva sata, koliko je trajao neverovatan udar olujnog nevremena, u Herceg Novom je palo 45 litara kiše po metru kvadratnom, a usled atmosferskog pražnjenja, zabeleženo je čak 400 udara groma.

Bez struje je bio i deo Cetinja, zbog velikog broja kvarova na elektroenergetskom sistemu, saopštili su iz "Elektroprivrede Crne Gore“.

"Jako nevreme, koje je zahvatilo cetinjsku opštinu prouzrokovalo je veliki broj kvarova na energetskom sistemu grada i okoline, a najveći kvar je nastao u TS 35/10 kV "Stari Obod“, iz koje se napaja srednji i donji deo grada.

Tokom dana ekipe EPCG su ulagale veliki napor da što pre uspostave napajanje na tom području, ali je zbog velike štete koju je nanelo nevreme Cetinje bilo bez struje sve do poslepodnevnih časova.

A danas su kotorski vatrogasci i komunalne službe popravljali ono što je oluja ostavila iza sebe. Nevreme je uzelo danak, pa je kotorska Služba zaštite i spasavanja intervenisala na dva požara, a morali su i da ispumpavaju vodu koja je poplavila put u Dobroti i Starom gradu.

Iako nije bilo prevelike materijalne štete, oluja je potopila i veliki broj barki i manjih čamaca, koji su bili privezani uz obalu. U nevremenu je uništen i deo mobilijara nekih ugostiteljskih objekata, koji imaju terase na obali.

Slično je bilo i u Herceg Novom. Komunalci su tokom celog dana imali posla oko otčepljavanja šahtova duž cele magistrale zbog nanesenog peska i prašine.

"Imaćemo posla od Debelog brijega do Kamenara, gde je padao i grad. Najviše ćemo imati posla na uklanjanju počupanih i polomljenih stabala i grana", saopštili su iz Komunalnog.

Oluja, kakva se ne pamti u Tivtu, pogodila je Seljanovo, Donju Lastvu, Lepetane, a Radio Tivat prenosi i da je grad veličine oraha oštetio nekoliko automobila.

Nevreme nije zaobišlo ni kontinentalni deo države, pa je na delu pruge Zeta - Golubovci nevreme oborilo stablo koje je pokidalo oko 460 metara kontaktne mreže, zbog čega je došlo do zastoja u saobraćaju. Iz „Železničke infrastrukture“ su saopštili da je šteta na kontaktnoj mreži velika.

"Totalno je oštećeno pet konzola, a tri su delimično oštećene, oštećeno je 16 izolatora, kao i dva noseća stuba mreže u dužini od 460 metara", saopštili su iz ŽI.

Stablo, koje je pruzrokovalo oštećenje, nalazilo se na 14 metara van pružnog pojasa, a zbog raščišćavanja pruge i opravke kontaktne mreže otkazani su lokalni vozovi od Virpazara do Podgorice i od Podgorice do Virpazara.

Ogromni talasi prevrnuli su jednu barku kod Vojničkih banja u Herceg Novom, a pomoć su potražili i vlasnici jahte, dužine oko 10 metara, koju je vetar iz zaliva vukao ka otvorenom moru i koju su do obale doteglili vlasnici turističkih brodića iz Herceg Novog.

U toku dana temperatura vazduha u Herceg Novom je sa 28 pala na 18 stepeni, prenose Večernje novosti.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.