Tijanić: Ne komentarišem odluke suda

BEOGRAD, 17. septembar 2009. (FoNet) - Generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić izjavio je danas FoNetu, povodom dobijenog spora sa Komitetom pravnika za ljudska prava (JUKOM), da se ne usuđuje da komentariše odluke Vrhovnog suda Srbije, jer u svakoj evropskoj državi odluka ove sudske instance, na koju ne postoji pravo žalbe, predstavlja dokaz da li država postoji ili ne.

Tijanić je ocenio da knjiga JUKOM "Slučaj službenika Aleksandra Tijanića", koja je i bila predmet sudskog spora, uopšte nije zbirka njegovih citata, kako tvrdi JUKOM.

"To je knjiga mojih falsifikovanih citata, ne samo istrgnutih iz konteksta, nego skoro 40 odsto raznih citata koji su pripisani meni. Nisu moji, nisu potpisani mojim imenom, a pripisani su meni. To je knjiga falsifikata", naglasio je Tijanić.

On smatra da je tu knjigu "prikupio, obradio i finansirao, po svoj prilici, Vladimir Popović Beba, kome se Biljana Kovačević i zahvaljuje".

Tijanić je podsetio da se zna da je upravo on Popovićev najveći medijski i javni protivnik i ocenio da je sporna knjiga pamflet namenjen da promeni njegovu biografiju.

"Po njoj, ja nisam objavio nijedan opozicioni, pametan ili hrabar tekst, a mislim da, od par hiljada koje sam objavio, ima i takvih tekstova", rekao je Tijanić i najavio da će uskoro objaviti knjigu svih svojih tekstova u proteklih 25 godina rada.

"Što se tiče mojih citata i tekstova, svima je dozvoljeno da citiraju, da prenose moje tekstove, da ih komenatrišu, ali ne mogu da ih falsifikuju ili da pripisuju meni ono što nije moj deo", poručio je Tijanić.

Osvrćući se na reakciju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) da se odlukom suda cenzurišu mediji, kao i na poziv nevladinih organizacija na građansku neposlušnost, Tijanić je rekao da je predsedniica NUNS Nadežda Gaće bila na suđenju u publici koja je podržavala Biljanu Kovačević.

"To je standardna tačka desetine nevladinih organizacija i ja nemam ništa protiv njih, to je njihovo pravo, kao što je pravo Nadežde Gaće da zloupotrebljava NUNS", rekao je Tijanić.

"Da citiram poznatog novinara nedeljnika Vreme i njegov komentar u listu Danas: većina članstva se stidi svog rukovodstva", zaključio je Tijanić.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.