Samostalna izložba fotografija: Tomislav Grujičić Ravanjac „Motivi stare Čukarice“

Tomislav Grujičić Ravanjac rođen je u selu Ravnjima kod Valjeva, novinar pisanog i fotografskog novinarstva, reporterski i fotografski hroničar u reči i slici i foto-filmski umetnik.Aktivan, nagrađivan stvaralac u filmu, umetnosti, kulturi i informisanju.
U Galeriji’73 predstaviće se izložbom starih fotografija Čukarice. Akademik Dejan Medaković pisao je svojevremeno o fotografskim delima Tomislava Grujičića: “U trenutku kada se nalazimo u neprestanim i često surovim promenama našeg društva u celini, a posebno seoskog sveta, pojavljuje se veliki svedok svih ovih zbivanja koja menjaju celokupni lik naše nacije. Svedok se zove Tomislav Grujičić iz sela Ravanja kod Valjeva. Ovaj sjajni reporterski i fotografski umetnik u reči i slici uspeo je da svojim perom i svojom zlatnom kamerom sačuva svet u nestajanju, poslednje ostatke stare, prizemne Srbije, koju simbolišu njeni poslednji kosači, orači, narodni pevači, svirači i igrači, svadbeni običaji, sahrane i groblja, neustrašivi ratnici, koji su nekad tako nesebično ginuli za svoju otadžbinu. Sva zbivanja tog skoro iščezlog sveta odvijaju se na njegovim ikonografskim živopisnim umetničkim i svedočanstvenim fotografijama nastajalim u nezaboravnim lepotama srpske prirode i pejsaža često herojskog izgleda.

(old_image)

Kao sociolog kulture i umetnosti u svom sociološkom, kulturno-umetničkom i naučno-istraživačkom stvaralačkom angažovanju, bavi se onim što je umetnost u nauci, ili nauka u umetnosti. Reč je o jedinstvenom delu u kojem su sabrane sve odlike jednog naroda koje vredi sačuvati. Te slike su, istovremeno, i završne stranice jednog velikog finala sa uzbudljivim i majestetičkim završetkom izvedenim do najviše tačke savršenstva. Doživljavamo je kao najlepšu sinfoniju koja stoji uz bok i najvećim i najznačajnijim svedočanstvom svoga naroda. Ono što je danas snimio sutra više ne postoji, zato njegove fotografije sa proširenim legendama - tekstovima enciklopedijske sadržine, svakodnevno dobijaju na umetničkoj i dokumentarnoj vrednosti, zbog čega je na velika, široko otvorena vrata ušao u istoriju srpske kulture i umetnosti.”

www.galerija73.com

Pogledajte još