Ako vas uhvate pijane dok hodate ulicom možete ostati bez 30.000 dinara!

Saobraćajni policajac ima pravo da zaustavi vidno pijanog pešaka i natera ga na alkotest. Kazna se automatski piše ako se utvrdi da je pešak pod gasom.

Da pijani pešaci mogu ozbiljno da ugroze saobraćaj, mišljenje je i Damira Okanovića iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

"Na primer, pešak je toliko pijan da zaspi nasred kolovoza. Ako je put neosvetljen, vozač ga teško može uočiti. Još gora varijanta je ako, recimo, pijani pešak stane uz neki kontejner ili banderu, gde je teško vidljiv. I kada vozač prođe, on izleti i može da pogine. Mora se znati da to nisu pešaci koji imaju 0,5 promila, već oni koji nisu u stanju da upravljaju svojim postupcima", napominje Okanović.

Interesantan je i slučaj čoveka iz Čačka koji je vozio bicikl sa čak 2,26 promila alkohola u krvi. Priznao je krivicu i kažnjen je, a to mu je bila 25. saobraćajna kazna.

"Učešće u saobraćaju pod uticajem alkohola nije zabranjeno samo za vozača već i za suvozača, ako je vidno pijan", kaže profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić i dodaje da kaznu od 5.000 dinara u tom slučaju plaća vozač.

Izvor: Radio 021

Pogledajte još