Seksualno vaspitanje od septembra i u vojvođanskim školama

Seksualno vaspitanje od oktobra će se pohađati u čak 66 srednjih škola u Vojvodini, a uskoro će uslediti i inicijativa za izmenu zakona kako bi taj predmet zaživeo u svim školama u Srbiji.
 
To za potvrđuje Marinika Tepić, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu. Sekretarijat je tokom prošle školske godine ovaj pilot-projekat uspešno sproveo u 10 srednjih škola, a za učestvovanje u projektu u narednoj školskoj godini prijavilo se 70 škola, što čini oko 80 odsto svih srednjih škola u Vojvodini.
 
"Četiri škole nisu prošle na konkursu, pa će se predavanja o seksualnom obrazovanju, tačnije izborni časovi o temi 'zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju', slušati u ukupno 66 srednjih škola u Vojvodini. Nastavu će držati profesori, psiholozi i pedagozi koji već rade u školi, ali i nezaposleni nastavnici. Svi oni će u prve dve nedelje septembra proći obuku koju sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine"
, objašnjava Tepićeva.
 
Zbog velikog interesovanja roditelja, nastavnika i đaka, ona ističe da će uskoro inicirati i izmenu Zakona o osnovnom obrazovanju kako bi seksualno obrazovanje zaživelo bar kao izborni predmet u svim školama.
 
"Projekat sada sprovodimo u srednjim školama, ali mišljenja stručnjaka su da takvu edukaciju zapravo treba početi ranije, na kraju osnovnog obrazovanja. Cilj seksualnog obrazovanja je prevencija, đaci uče o seksualnoj zaštiti, seksualno rizičnom ponašanju, polno prenosivim bolestima, ali i o tome kako da neguju prijateljski odnos, kada da stupe u seksualni odnos", poručuje Tepić.
 
U Udruženju "Roditelj" podržavaju uvođenje seksualnog obrazovanja u škole, jer, kako kažu, deca sve ranije stupaju u seksualne odnose, a ta tema se i dalje u mnogim krugovima tretira kao tabu.
 
"Savremeni razvoj je doveo do pomeranja početka seksualnosti, negde se govori o 10 ili 11 godina, dok današnji roditelji i dalje prave tabu temu od svega toga. Čim se napravi tabu, deca sednu i izguglaju, a „Gugl ih ne može obrazovati kao škola i pravi stručni predavači", smatra Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj".

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.