PRINUDNA NAPLATA OD SUTRA! Izvršitelji upućeni na adrese 100.000 dužnika!

Bez obzira na visinu duga, dužnici će, kako je najavilo EPS snadbevanje, pored iznosa duga i zakonom određene kamate, imati obavezu da plate i troškove izvršenja, koji su za dugovanja do 30.000 dinara fiksni i iznose 4.200 dinara, a za veća dugovanja obračunavaju se po skali koja je propisana i objavljena u Službenom glasniku RS.

"Dužnici koji sada plate zaostale račune ne mogu da izbegnu privatne izvršitelje jer su predmeti za izvršenje već otišli", rekao je direktor EPS snabdevanja Željko Marković i dodao da njih, pored toga, očekuju i kamate, ali "i troškovi izvršenja.
Govoreći o "ostalim dužnicima, koji imaju manje dugove i ne potpadaju pod ovaj talas prinudne naplate", Marković je rekao da će i tim dužnicima biti obustavljena električna energija, jer "za dug iznad 10.000 dinara idu isključenja i ona su stalna".
Privatni izvršitelji, koji su od EPS snabdevanja, dobili podjednak broj predmeta, očekuju da će od 100.000 dužnika, deo njih odmah platiti dug, a oni koji to ne učine, prinudna naplata će potrajati od nekoliko meseci do godinu dana.
Radnici elektrodsitribucija na poslovima isključenja struje često bivaju izloženi neprijatnim situacijama i napadima, što je i juče bio slučaj, kada je elektromonter Duško Markeljić u Čačku napadnut metalnom šipkom, dok je isključivao struju jednom od dužnika.
Kupac V.S. kome je trebalo isključiti struju zbog duga, naneo mu je nekoliko udaraca šipkom.
Izvršitelji angažovani na poslovima prinudne naplate dugova za struju kažu da u početku sami izlaze na teren, a kada se proceni da je potrebno, idu i u pratnji policije.
Gradjani i privredna preduzeća, "EPS snabdevanju", inače za godinu dana, koliko posluje, tom preduzeću za struju duguju oko 20 milijardi dinara.

Iz EPS-a najavljuju i da se, u skladu sa prestankom važenja Zakona o radiodifuziji i stupanjem na snagu Zakona o javnim medijskim servisima, mesečna RTV pretplata od avgusta 2014. godine ne naplaćuje uz račun za struju.

Na računu za avgust, koji će gradjani dobiti početkom septembra, naći će se obaveštenje o stanju duga za RTV pretplatu, kao i broj računa Javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije, na koji će gradjani moći da izmire svoja eventualna zaostala dugovanja.

Izvor: Alo

Pogledajte još