Dobre vesti: Nivo upozorenja za islandski vulkan smanjen na narandžasto

Odluka je usledila pošto nije bilo znakova o vulkanskoj aktivnosti u Bardarbungu, objavljeno je na sajtu Islandske meteorološke službe.

Služba je ranije podigla nivo rizika na crveno pošto je detektovala malu erupciju ispod površine obližnjeg glečera Vatnajokul, a danas smanjila nivo upozorenja na narandjasto, prenela je agencija Rojters.

Dva zemljotresa - jedan jačine 5,3 i drugi jačine 5,1 stepena Rihtera potresla su Bardabunga vulkan na Islandu, nakon što je u zemlji juče izdata crveno upozorenje avijaciji zbog pepela koji izlazi iz vulkana i zabranjeni su letovi u regionu.

Zvaničnici su zbog aktivnosti vulkana, iz predostrožnosti podigli nivo upozorenja na crveni i zabranili letove u zoni od 185 km do 260 kilometara oko epicentra.

Tokom protekle sedmice zabeleženo je na hiljade manjih potresa ispod površine ogromnog Vatnajokul glečera, a naučnici su u subotu izvestili o manjoj erupciji, koja nije bila vidljiva na površini leda.

Crveni nivo upozorenja najveći je na skali od pet, a povećana seizmička aktivnost vulkana registrovana je od 16. avgusta.

Izvor: Blic

Pogledajte još