Prazne učionice u 600 škola?! Prosvetari najavila štrajk za 1. septembar

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, za razliku od Sindikata obrazovanja Srbije, vidi razlog da se baš 1. septembra, i bez prethodnog razgovora sa nadležnim ministrima "nemim na zahteve prosvetara", održi protest i očekuje da će u štrajku koji organizuje učestvovati 600 škola.

Predsednik Unije sidnikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je da očekuje da će u ponedeljak širom Srbije štrajkovati svih 30.000 članova unije.

"Na protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u 12 sati u organizaciji Unije okupiće se 1.500 do 2.000 članova sindikata. Jednodnevni štrajk biće organizovan u svim školama čiji su zaposlenih članovi Unije, a takvih škola je 600", kazao je Matijević.

Imajući u vidu da je jedan od glavnih zahteva da se rebalansom budžeta ne smanjuju plate zaposlenima u prosveti i zdravstvu, Unija je, prema rečima Matijevića, pozvala da im se na protestu u Beogradu pridruže i sindikati zdravstva i socijalne zaštite.

"Naš prvi zahtev je da se u prosveti i zdravstvu ne smanjuju plate za 10 odsto jer su ispod proseka, drugi je da se adekvatno reši problem tehnološkog viška, i treći da se do kraja godine za sve javne službe donese zakon o platnim razredima", kazao je Matijević.

Predsednik unije Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da kod članstva "ne vidi raspoloženje za protest".

"Mislim da nećemo protestovati, u sredu imamo sednicu republičkog odbora. Ne vidim raspoloženje za tako nešto. U junu smo o tome razgovarali. Ne vidim značaj da se štrajk održi baš 1. septembra. Pre svega treba razgovarati sa ministrima prosvete i finansija", kazao je Pavlović.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.