Poraz Partizana na startu Lige Evrope

Fudbalaska Liga Evrope je počela, a naš jedini predstavnik u ovom takmičenju, ekipa Partizana, pretrpela je poraz na svom stadionu od francuskog Tuluza sa 3:2. "Crno-belima" predstoji još pet utakmica, u okviru grupe J, a samo prve dve ekipe nastaviće takmičenje u mečevima šesnaetstine finala.

Uvod u meč predstavljalo je intoniranje himne takmičenja, koju su Grobari nadjačali svojom pesmom „Ja volim crno-bele“.

Francuzi su od samog starta nametnuli svoj ritam, a najviše zahvaljujući lošoj odbrani domaćina postigli su golove koji su im doneli prve bodove u grupi.

Strelci za Partizan bili su Krstajić (22) i Kleo (66), a za Tuluz Sirio (30 i 37), Devu (48). Meč je pratilo oko 15.000 navijača, a delilac pravde bio je turski sudija Selčuk Dereli.

Počasni gosti u Partizanovoj loži bili su: Predrag Mijatović, Vlade Divac, Ivica Kralj, Savo Milošević, kao i bivši funkcioner u klubu Zoran Mirković.

UEFA je na utakmici Partizana i Tuluza sprovela test sa šest sudija, pošto postoji inicijativa da se uvedu dvojica sudija koji bi stajali pored golova i pratili situaciju u šesnaestercu, da bi se izbegli sporni momenti. Izveštaj o tome kako je test protekao u Beogradu tek se očekuje iz UEFA.

Trener Partizana, Goran Stevanović, kome je ovo bio evropski debi sa crno-belima, ne krivi igrače za loš rezultat:

- Na početku je sve bilo onako kako smo i hteli i kako treba da se igra u Evropi. Želeli smo da iz prekida postignemo gol i to se i dogodilo. Igraču su tada imali veliku želju da pobede, ali ubrzo su usledile dve greške, dva primljena gola, a onda je bilo teško vratiti se. Neke odluke sudija nam nisu išle u korist, ali o tome ćemo pričati detaljnije kada pogledamo snimak.

Trener "crno-belih" je dodao da je bolja igra stigla u drugom poluvremenu i da to ostavlja nadu da u dolazećem prvenstvenom meču sa Vojvodinom može da se očekuje pozitivan rezultat:

- Ovaj poraz će ostaviti trag, ali drugo poluvreme daje nadu da će biti bolje i mislim da ćemo kroz dve-tri utakmice izgledati onako kako svi želimo. Moram da kažem da su izmene u nastavku dosta dobro odradile posao i da smo imali više sreće možda smo mogli još neki gol da postignemo.

Trener Tuluza Alan Kazanova, istakao je dobru igru Nemanje Tomića:

- U prvom poluvremenu domaćini su imali odličnu taktiku, dali su gol na vreme, ali srećom i mi smo se brzo oporavili. U nastavku puno problema nam je zadavao Tomić, ali uspeli smo da dođemo do trećeg gola koji nam je doneo mirniju završnicu. Ovo je tek početak takmičenja, bitno je što smo pobedili u gostima, ali ima još da se igra.

U grupi J snage su odmerili i Briž i Šahtjor. Šahtjor je u gostima slavio sa 4:1.

Strelac prvog gola Mladen Krstajić smatra da njegovi saigrači nisu imali kontinuiranu igru i koncentraciju svih 90 minuta:

- Čak tri puta smo padali i kada se to desi ne možete da očekujete pozitivan rezultat. Moramo da imamo kontinuitet svih 90 minuta, a ono što smo prikazali protiv Tuluza mogu da nazovem neiskustvom. Uprkos porazu, nećemo se predavati, a greške koje smo napravili moraćemo brzo da ispravimo u dolazećim mečevima.

Moreira je komentar na meč počeo šaljivo, iako je izraz na licu pokazivao da se oseća potpuno drugačije:

- „Deža vi“ što bi rekli Francuzi. Uvek ista priča na početku sezone. Počeli smo dobro, a onda naivno primili golove. Greške koje smo pravili ne smeju da nam se događaju u ovom takmičenju. Iako smo izgubili, ima još dosta da se igra, tako da ništa nije gotovo. Već sa Vojvodinom moramo da pokažemo da smo se oporavili.

Moreira je veći deo meča igrao povređen, pošto je tokom prvog poluvremena doživeo lakši potres mozga.

Francuski tim je u Beogradu nastupio bez četvorice standardnih igrača. Kapiten Mauro Seto je na poslednjem treningu pred meč polomio ključnu kost, Ebond zbog suspenzije nije ni doputovau u Srbiju, kao ni Luan i Fofan, koji su izostali zbog umora.

Naredni meč "crno-belih" je 1. oktobra u Donjecku.

Katarina Stojković
18. 9. 2009.

Pogledajte još