GINEKOMASTIJA: Imate uvećane grudi i život vam je očajan?

Pojava žlezdanog tkiva u dojkama muškarca koji ima između 18 i 59 godina predstavlja uvek alarm da se što pre utvrdi uzrok te pojave. To mogu biti pad muškog hormona testosterona iz bilo kog razloga, zatim porast prolaktina, hormona koji se luči u hipofizi i koji povećava koncetraciju ženskog polnog hormona u muškoj dojci, zatim oboljenja kao što su problemi u radu jetre i bubrega. Na rast muških dojki utiču i razni spoljni faktori kao što su upotreba alkohola u većim količinama i upotreba određenih droga na prvom mestu marihuana, koja direktno utiče na povećanje nivoa prolaktina i estrodiola u telu muškarca.
Veoma je važno, međutim, razlikovati pojavu ginekomastije od lipomastije, koja predstavlja nakupljanje masnog tkiva u muškoj dojci.
Ova pojava je karakteristična za gojazne muškarce, ali ni oni nisu imuni na pojavu žlezdanog tkiva u dojkama, prvenstveno zbog višeg nivoa estrogena u njihovim telima.

Svakako treba posetiti lekara i pričati otvoreno o svemu ali isto tako znati da vise od 50% mladih muškaraca se suočava sa ovom pojavom i potpuno normalno i zdravo živi ali samo uz jedan pozitivan i direktan odnos prema svetu i svom telu kojeg se svakako ne treba stideti.

Osobe koje posumnjaju na ginekomastiju treba da se obrate lekaru, koji će nakon pregleda ustanoviti dijagnozu ali isto tako i ispitati neke od osnovnih parametara krvi koji mogu uputiti i na još neka patološka stanja organizma, kao što je rak testisa koji zna u kliničkoj slici da ima ginekomastiju ali isto tako ne znači da svaka osoba koja ima ginekomastiju ima i tumor testisa. Kako je ipak većina slučajeva ginekomastije uzrokovana blažim hormonskim poremećajima i gojaznošću ovi mladi muškarci dobijaju neophodne savete i preporuke vezane za vežbanje, opštu fizičku aktivnost, način ishrane i ritma života ali i preporuku da o svemu što ih tišti popričaju sa psihologom.

U težim slučajevima, ali nekad i na zahtev samog pacijenta, ginekomastija se sanira operativnim zahvatom, uklanjanjem viška masnog tkiva i rekonstrukcijom areola i bradavice.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.