ISPUNITE TELO ENERGIJOM: Ishrana po krvnim grupama

Krvna grupa 0 je najstarija krvna grupa čiji predstavnici imaju jak imuni sistem, fizički su razvijeni i imaju urodjenu agresivnost. Predstavnici krvne grupe A prilagodili su se agrarnoj ishrani i načinu života, odlikuje ih kooperativnija ličnost. Osobe s krvnom grupom B priviknuti su na nove klimatske uslove. Krvnu grupu AB karakteriše mešavina osobina A i B grupe, tolerantne su i uravnotežene.

KRVNA GRUPA 0

Pripadnike krvne grupe 0 karakteriše aktivan imuni sistem, izdržljiv digestivni trakt i potreba za intenzivnom fizičkom aktivnošću. Ovim osobama odgovara ishrana koja se bazira na proteinima životinjskog porekla a ne odgovaraju joj mlečni proizvodi i žitarice jer se njihov digestivni trakt nije potpuno adaptirao na njih.

Prednost treba dati krtom crvenom mesu, govedini, jagnjetini, ćuretini, piletini i ribi (bakalar, oslić, skuša). Slaninu, šunku i svinjetinu bi trebalo izbegavati. Ulja kao što su maslinovo i laneno imaju pozitivan efekat na srce i arterije i mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola u krvi. Odkr021 koštunjavih plodova i semenki, korisni su: bundevino seme i orah. Krompir i plavi patlidžan mogu prouzrokovati zapaljenska stanja zglobova. Od voća, smokve i šljive su veoma korisne. Biljke kao što su nana, peršun i šipak imaju umirujuće dejstvo na digestivni i imuni sistem ovih osoba, dok aloju, echinaceau i senu treba izbegavati.

KRVNA GRUPA A

Krvnu grupu A bi mogli okarakterisati kao odgajivača, prvog vegetarijanca sa osetljivim digestivnim traktom, ljude koji se dobro adaptiraju na propisanu dijetu i spoljašnje uslove. Osobama krvne grupe A pogoduje vegeterijanska ishrana - nasledje njihovih predaka zemljoradnika. Za ove osobe je od značaja da jedu hranu u što je moguće više prirodnom obliku, svežu i nepreradjenu. Pošto imaju osetljiv imuni sistem, biološki su predispozicionirane bolestima srca, raku, dijabetesu.

Dok osobe krvne grupe 0, sagore meso kao gorivo, osobe krvne krupe A na kraju meso skladište kao mast. Jedući crveno meso, postaju lenji i raspolažu sa manje energije. Osim crvenog mesa, do gojenja mogu dovesti i mlečni proizvodi, pasulj i prekomeran unos pšenice. Namirnice koje pomažu smanjenju telesne težine su: soja, povrće, ananas i biljna ulja. Preorijentisanje na vegeterijansku ishranu, trebalo bi započeti menjajući meso ribom nekoliko puta nedeljno, a od mesa dati prednost živinskom u odnosu na crveno meso.

Treba izbegavati mesne preradjevine (šunka, viršle, mesni narezak), pošto one sadrže nitrite koji izazivaju rak zeluca kod ljudi sa niskim nivoom želudačne kiseline. Od mlečnih proizvoda pravi izbor za osobe krvne grupe A su jogurt, kefir, kozje mleko i sojini sirevi.

Osobe sa krvnom grupom A, takođe bi trebale imati uključene u ishranu kukuruzno brašno, ovas, pirinač i heljdu. Povrće je veoma važna grupa namirnica jer obezbedjuje minerale, enzime i antioksidanse. Papriku treba izbegavati jer smeta osetljivom želucu osoba ove grupe, takodje i paradajz. Brokoli se veoma preporučuje, kao i mrkva, kupus, kelj, bundeva, spanać i beli luk koga bi trebalo koristiti u izobilju. Od voća, najbolje je jagodičasto voće, kajsije, smokve i trešnje a od južnog voća ananas i grejpfrut. Od dodataka u ishrani preporučuje se upotreba senfa zbog pozitivnog efekta na imuni sistem.

KRVNA GRUA B

Osobe sa krvnom grupom B imaju jak imuni sistem, uravnotežene su, kod njih treba da postoji ravnoteža izmedju fizičke i mentalne aktivnosti. Oni su snažni i oprezni, odolevaju teškim bolestima savremenog doba (bolesti srca i rak) a čak i kada obole, postoji velika verovatnoća da će im se uspeti suprotstaviti. U stanju su da prožive dug i zdrav život ako paze na sebe i svoju ishranu.

Od mesa bi trebali konzumirati jagnjetinu, ovčetinu ili zečetinu, a piletinu i svinjetinu bi trebalo izbegavati. Od morske hrane, prednost treba dati bakalaru, osliću, skuši i lososu. U poređenju sa drugim krvnim grupama, ove osobe su jedine koje mogu da uživaju u raznovrsnosti mlečnih proizvoda. Kod njih je maslinovo ulje korisno za pravilno varenje. Većina koštunjavih plodova i semenki se ne preporučuje osobama krvne grupe B. Pasulj bi trebalo uvesti u ishranu a pirinač i ovas su takodje odličan izbor.

Od voća, samo urme i kokosov orah treba izbegavati. Paradajz, kao i kod osoba sa krvnom grupom A izaziva iritaciju sluzokože želuca. S obzirom da su ove osobe podložnije virusnim autoimunim oboljenjima, treba da jedu dosta lisnatog povrća koje sadrži magnezijum. Za dodatke u ishrani kod osoba krvne grupe B je osnovno da jačaju imunitet na viruse i poboljšvaju funkciju mozga. Pored magnezijuma, koristan dodatak ishrani je lecitin.

KRVNA GRUPA AB

Krvna grupa AB je veoma retka (svega 2-5% populacije) i stara je manje od 1000 godina. Namirnice čiji bi unos trebalo smanjiti su: crveno meso, pasulj kukuruz, pšenica. Ako žele da smanje težinu, u svoju ishranu bi trebali uvesti tofu (sojin sir), morsku hranu, mlečne proizvode, zeleno povrće i ananas. Ove osobe trebaju izbegavati dimljeno i konzervisano meso jer takve namirnice izazivaju kod njih rak želudca. Od mesa prednost treba dati jagnjetini, ćuretini, zečetini i ovčetini.

Osobe krvne grupe AB mogu koristiti mlečne proizvode pre svega jogurt, kefir, kiselu papriku, sir. Za njih važi isto kao i za ostale krvne grupe, da je maslinovo ulje vrlo korisna namirnica. Od koštunjavih plodova i semenki, treba umereno konzumirati kesten, kikiriki i orah. Sočivo je važna namirnica u borbi sa rakom za osobe krvne grupe AB.

Od povrća, koristiti brokoli, karfiol, krompir, celer. Od južnog voća treba izbegavati narandže zbog moguće iritacije želudca. Trešnje, groždje, smokve i grejpfrut su medjutim veoma korisni. Osobe sa krvnom grupom AB treba da koriste morsku so a da izbegavaju biber papriku i sirće.

Izvor: Apoteka Subotica

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.