Ovi filmovi su doživeli veliku finansijsku katastrofu!

Heaven’s Gate (1980)

Američki vestern film koji priča priču o odnosu između zemljoposednika i evropskih imigranata tokom osamdesetih godina. Ovaj film je imao probleme i pre nego što je počelo snimanje. Problemi sa budžetom su bili konstantni, a reditelj Majkl Kimino je "prešišao" planirani budžet za čak četiri puta. Zarada je iznosila samo 3 miliona dolara, a karijera Kimina je trajno uništena.

The Lone Ranger (2013)

Film iz 2013. godine, produciran od strane Volt Diznija. I ovaj film kao i većina sa naše liste imao je problema u startu. Prvi problem je bio taj što je film baziran na radijskoj noveli. Takođe, osim činjenice da nije bilo interesovanja publike, tu su bili i neizostavni problemi sa novcem. Film je nekako stigao do bioskopa, ali je na kraju izgubio Volt Dizni studiju 150.miliona dolara.

Sahara (2005)

Ovaj film je vrlo zanimljiv i to ne samo po tematici, već i po tome što je jako dobro prošao u bioskopima. Bio je prvi na listi gledanja u Americi i zaradio je ćak 122. miliona dolara. Međutim, ova svota novca nije bila ni približno dovoljna da pokrije sve troškove. Studio je u principu izgubio 120. miliona, a "Sahara" je pravi primer kako film koji pređe planirani budžet može da propadne bez obzira na njegovu gledanost širom sveta.

Town & Country (2001)

Film prati ženu iz Njujorka, arhitektu, koja je na prekretnici svog života. Budžet filma je bio 105. miliona, što je dosta za žanr romantične komedije. Kada je film premijerno prikazan, imao je dosta loših kritika. Publika se složila sa kritičarima i ovo je poslednji film u kom se čarlston Heston pojavljuje.

The Adventures of Pluto Nash (2002)

Naučno-fantastična komedija sa Edijem Marfijem. Hm? Scenario za ovaj film napisan je još 2002. godine, nažalost ovaj film nije bio vredan čekanja. Nominovan je za najgori film, najgoreg glumca, najgoreg reditelja, najgori scenario i najgori filmski par, sve u svemu filmska katastrofa. Studio je u film uložio 120miliona dolara, a zaradio čitavih 7.

Final Fantasy: The Spirits Within (2001)

Prvi film baziran na kompjuterskoj animaciji, a inspirisan video igricom. Upravo zbog toga, budžet ovog filma bio je vrtoglava suma novca. Studio je uspeo da vrati samo 85 miliona dolara od uloženih 137. Veruje se da je zbog ovog filma i propao studio "Square Pictures".

Mars Needs Moms (2011)

Animirina naučno fantastična komedija bazirana na knjizi, a film prati dečaka koji uči vrlo bitnu stvar u svom životu i porodici kada njegovu majku otimaju vanzemaljci, odnosno Marsovci. Ni kritičari, a ni publika nisu bili oduševljeni filmom, što je rezultiralo time da je za prvi dan emitovanja zaradio samo 1.725.000 dolara, i time je ušao na listu najgore zarade na blagajni svih vremena što se tiče Diznijevog studija.

Cutthroat Island (1995)

Romantična komedija sa Đinom Dejvis i Metjuom Modinom je čak ušla i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći filmski promašaj. Film je zaradio patetičnih 10 miliona, a u njegovo snimanje uloženo je čak 98 miliona dolara.

47 Ronin (2013)

Japansko-američka akcija koja je prvi put emitovana u Japanu uspela je da razočara publiku. Publika je konstatovala da je holivudska adaptacija tradicionalne japanske priče - katastrofalna. Film ništa bolje nije prošao ni u Americi, uspeo je da zaradi 20.6 miliona u prvih pet dana, a do kraja je zaradio 150 miliona što je samo pola od uloženog novca studija. Snimanje ovog filma je epska finansijska katastrofa.

The 13th Warrior (1999)

Istorijski akcioni film sa Antoniom Banderasom imao je perspektivu da bude jedasn od odličnih filmova, ali kao i uvek, nešto mora da krene nizbrdo. Snimanje filma i marketing za isti koštao je oko 160 miliona dolara, što ga čini skupim filmom. S obzirom da je film zaradio samo 61 milion, jasno vam je zašto je ovaj film tolika propast!

blic

Pogledajte još