BEMUS - crossing october

Ovogodišnji BEMUS, sa motom CROSSING OCTOBER, održava se od 3. do 19. oktobra. Za razliku od većine prethodnih izdanja, Festival ove godine donosi programe koji su raspoređeni u različitim terminima tokom oktobra. Ono što je pravo osveženje ove godine jeste predstava „Stomp“, za kojom već vlada veliko interesovanje.

„Crossing“ se može shvatiti kao premošćavanje realnih problema koji su se ove godine javili, kao što je ekonomska kriza, ali i osvajanje novih muzičkih i estetskih prostora, traganje za novim formama koje bi privukle novu publiku. Neki konkretni koraci su već i preduzeti – jedan deo reklamnog i press materijala štampano je na recikliranom papiru. S druge strane, neke od predstava na programu prava su svetska atrakcija.

Budžet za ovu godinu je oko 32 miliona dinara, a BEMUS se oslanja i na sredstva Ministarstva kulture (oko 7 miliona), kao i na sponzorstva. Međutim, prema rečima organizatora – veći sponzori su ove godine izostali.

(old_image)Program

U najboljoj tradiciji prethodnih decenija, u Beogradu će, sa dirigentom Danijelom Hardingom, gostovati Kraljevski Koncerthebau orkestar iz Amsterdama, svakako jedan od najznačajnijih i najvećih simfonijskih ansambala na svetu (po mišljenjima mnogih Koncerthebau jeste najbolji orkestar našeg vremena). (sreda, 7. oktobar)

Na godišnjicu Georga Fridriha Hendla podsetiće nas brižljivo kreiran i retko izvođen program uvertira i arija ovog kompozitora u interpretaciji BGO Dušan Skovran pod upravom trenutno najvećeg evropskog „Hendlijanca“- engleskog dirigenta Kristijana Kernina. Solista je sopran Katarina Jovanović. (ponedeljak, 12. oktobar)

Nastup nemačkog baroknog ansambla Baltazar Nojman na otvaranju festivala, sa uglednom pevačicom bogate karijere Veronik Žans, predstavlja omaž još jednom velikanu čija se godišnjica obeležava u svetu – Jozefu Hajdnu. (Otvaranje: subota, 3. oktobar)

Ponešto dominantnom prizvuku stare muzike doprineće i poluscenski nastupi našeg ansambla Renesans (ponedeljak, 5. oktobar), koji ove godine obeležava 40 godina rada, i poljskog dečjeg ansambla za ranu muziku koji će se predstaviti u Pozorištu na Terazijama (subota, 10. oktobar)

Solisti Sankt Peterburga će, pod vođstvom Mihaila Gantvarga, izvesti, između ostalog, i porudžbinu festivala – novu kompoziciju Dijane Bošković (nedelja, 11. oktobar), dok će se isključivo savremenim stvaralaštvom baviti Ansambl Kantus iz Zagreba, na koncertu pod upravom dirigenta i kompozitora Berislava Šipuša (utorak, 13. oktobar).

(old_image)Ansambli RTS-a su preuzeli kompleksan zadatak da publici predstave dva velika programa: jedan posvećen muzici Ljubice Marić čija se stogodišnjica rođenja obeležava u ovoj godini (dirigent Premil Petrović i pijanistkinja Lidija Bizjak, utorak 6. oktobar) i drugi, sa dva kolosalna dela Igora Stravinskog - "Posvecenje proleća" i "Svadba" - na kraju festivala, pod upravom Bojana Suđića (zatvaranje: ponedeljak, 19. oktobar).

Svakako najveći iskorak iz standardnog repertora BEMUS-a predstavlja trodnevno gostovanje svetske atrakcije – plesačko-perkusionističkog ansambla STOMP (15, 16. i 17. oktobar), koji svoje viđenje ritma i pokreta spaja u uzbudljiv spektakl - praznik kreativnosti, veštine, svetlosti, humora i radosti.
Na sceni će biti devet igrača, ali oko same predstave (rasvete i opreme) radi još dvadesetoro ljudi. Iz turističke organizacije Beograda (TOB) rekli su da im se već u julu javilo oko dvadesetoro ljudi koji bi hteli da nađu smeštaj, jer će biti u Beogradu povodom ove predstave.

Tako će ovoga puta biti prikazano 10 različitih programa, mnogo manje nego prethodnih godina.

Iako se štednja promoviše na svim poljima ovogodišnjeg BEMUS-a, jedino na čemu se neće štedeti su ideje. Umetnost dovitljivosti u teškim ekonomskim vremenima trebalo bi da pokaže kreativnost. Da li će u tome uspeti – videće se na kraju.

Kompletan program BEMUS-a pogledajteOVDE.

Tekst: Nada Veljković

Pogledajte još