OPASNA LITERATURA: Ako čitate '50 nijansi sive' postaćete promiskuitetne?!

Naime mlade žene koje su čitale ovaj i slične erotske romane verovatnije će se upustiti u nezdrave odnose, u kojima postoje rizici za zlostavljačku vezu.
Za one koji nisu upoznati s knjigom, '50 nijansi' opisuje vezu Anastasije Stil i Kristijana Greja. U prvoj knjizi u serijalu, Stil, sramežljiva, nevina studentkinja književnosti upoznaje šarmantnog, inteligentnog ali mračnogi dominantnog Greja. Oni se upuste u izazovnu, strastvenu fizičku vezu, koju je autorka istraživanja na Univerzitetu u Mičigenu - Ejmi Bonomi, nazvala zlostavljačkom. Ovo se provlači i kroz sledeće dve knjige.
Prema mišljenju naučnika, sve tri knjige oslikavaju nasilje prema ženama, a pišući stalno iznova o tome moguće je normalizovati i učvrstiti žene u stavu da je takvo rizično ponašanje normalno. Upravo zato pokrenuli su i istraživanje kako bi otkrili postoji li povezanost između čitanja ovakve literature i nezdravog ponašanja u stvarnom životu.

Ono što su otkrili jeste da su čitateljke '50 nijansi' imale veće šanse da neumereno konzumiraju alkohol, da budu s nasilnim partnerima i boluju od poremećaja u prehrani.

Od 655 žena, u dobu između 18 i 24 godine (što je vreme kad su žene najsklonije eksperimentisanju u seksu, tvrdi Bonomi), čak 436 nije pročitalo ni jedan deo romana. Upoređujući ih sa ženama koje nisu pročitale ni jedno Džejmsovo delo, devojke koje su pročitale prvi deo 'Nijansi', za 25% su imale veće šanse da će biti s partnerom koji će ih verbalno zlostavljati, za 34% veće šanse da će ih partner uhoditi i 75% je veća bila šansa da će se izgladnjivati tokom više od 24 sata kako bi smršale.

Nadalje, kod žena koje su pročitale sve tri knjige se za 65% povećavala šansa da neumereno piju alkohol, pa se za 63% povećavala šansa da su dosad imale pet ili više seksualnih partnera u životu, od onih koje nisu pročitale ni jednu od 'Nijansi'.

Bonomi je priznala da je ograničavajuće u istraživanju bilo to što nisu mogli da otkriju jesu li ovakva ponašanja postojala i pre među ženama, ali svejedno tvrdi da, ako i jesu, čitanje ovakve literature predstavlja opasnost.
izvor: magazin.net

Pogledajte još