Vakcina protiv svinjskog gripa

Američke vlasti su odobrile novu vakcinu protiv svinjskog gripa, što je bio dugo očekivani korak u naporima američke vlade da počne vakcinaciju sledećeg meseca.

Ministar zdravstva Ketlin Sibelijus je izjavila da bi prve ograničene količine trebalo da budu dostupne u prvoj sedmici oktobra, nedelju dana ranije nego što se očekivalo.

Zatim bi oko 45 miliona doza trebalo da stigne oko 15. oktobra, što bi pratile nove isporuke svake naredne sedmice. Sibelijusova je u Kongresu rekla da su odobrene ponude četiri američka proizvođača sezonskih vakcina protiv gripa.

"Vakcina protiv svinjskog gripa proizvedena je pod budnim okom Agencije za hranu i lekove na osnovu istovetnih dozvola za proizvodnju sezonske vakcine protiv gripa", izjavila je potom ona za Glas Amerike.

Vakcina će biti dostupna na 90 hiljada mesta širom SAD, uključujući škole i klinike koje ministarstvo zdravstva smatra najpogodnijim za davanje vakcina.

Ketlin Sibelijus je podsetila da je vlada već naručila 195 miliona doza, ali da može da naruči dodatne količine, ako bude novih zahteva. "Biće dovoljno vakcina za svakoga, jer su naručene maksimalne količine", potvrdila je ona.

Pošto će vakcina stizati u etapama, Sibelijusova podseća da je vlada zatražila da rizične grupe budu prve na redu za vakcinaciju, a to su trudnice, mladi od 6 meseci do 24 godine, hronični bolesnici kao i zaposleni u zdravstvu.

Nacionalni instituti za zdravstvo saopštili su da će samo jedna doza vakcine biti dovoljna za zaštitu odraslih i da ona počinje da deluje u roku od 8 do 10 dana posle vakcinacije, brže nego što su naučnici predviđali.

Vakcina protiv virusa H1N1 je, po svemu sudeći, podjednako bezbedna kao i uobičajena vakcina protiv gripa što, kako je saopštila Agencija, nije iznenađenje, jer se pravi na isti način.

Sporedni efekti, podsećaju epidemiolozi, obuhvataju osetljivost ili crvenilo na mestu uboda i povišenu temperaturu.

VAŠINGTON, 18. septembar 2009. (FoNet)

Pogledajte još