Proruske snage ubrzano napreduju ka Marijupolju

Nakon što su osvojili grad Novoazovsk na jugoistoku Ukrajine, proruske snage su nastavile da napreduju južno, prema ključnoj luci Marijupolj, objavio je danas britanski Bi-Bi-Si.

Vlada u Kijevu optužuje ruske vlasti da su poslale trupe preko granice sa Ukrajinom i da pomažu napad proruskih snaga, ali zvanični Kremlj to oštro negira.

Poslednjih nedelja su ukrajinske snage povratile kontrolu nad većim brojem mesta na istoku zemlje od proruskih snaga, ali su SAD sada iznele sumnju da je u toku kontraofanziva proruskih snaga, kojom upravlja Rusija.

Izveštaji novinara i vojske sa terena ukazuju da su Novoazovsk osvojile proruske snage. "Momci sa istoka su otvorili vatru na pozicije ukrajinske vojske i vojska je napustila Novoazovsk", izjavio je za Bi-Bi-Si novinar Petr Šelomovski.

"Oni od jutros napuštaju grad i mislim da su ovo poslednji oklopni transporteri koji su ga napustili", rekao je on.

Portparol proruskih snaga je za rusku agenciju Interfaks rekao da je Novoazovsk sada pod njihovom kontrolom i da će uskoro osloboditi Marijupolj.

Proruske snage već nedeljama pokušavaju da prodru dalje od regiona Donjecka, gde su se praktično našli u okruženju ukrajinske vojske.

Analitičari navode kako je moguće i da proruske snage pokušavaju da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima, što bi im omogućilo kontrolu nad čitavim Azovskim morem.

izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.