Osećate se kao ludi bez kafe? Evo i zbog čega!(VIDEO)

Mičel Mofit i Gregori Braun objasnili su u zanimljivom videu kako kofein utiče na ljudski mozak. Prva stvar koju trebate da znate je da deo vašeg prirodnog umora dolazi iz molekula koji se zove adenozin. Ljudsko telo adenozin proizvodi tokom celog dana. 'Dok spavate, koncentracija adenozina pada, ali s buđenjem kreće nova proizvodnja tog molekula', objašnjavaju Mofit i Braun.

U video prilogu koji su napravili, jasno se vidi kako pod uticajem adenozina čovjek tokom dana postaje sve umorniji i pospaniji. Jutarnja kafa remeti taj prirodni proces jer ljudski mozak kofein doživljava poput adenozina. I baš zbog svog sličnog oblika, kofein se veže na receptore adenozina u mozgu. Kada kofein zauzme mesto na kojem treba da bude adenozin, taj molekul se onda jednostavno ne može zadržati na svom mestu. To sprečava delovanje adenozina, a samim tim i osećaj pospanosti i umora.

Rezultat tog procesa je potpuna budnost i spremnost za akciju. Ali, kao i mnoge druge stvari u životu, ni to ne traje doveka. Kako delovanje kofeina popušta, tako se mozak vraća u svoje prirodno stanje i svojim uobičajenim procesima. Počinje da se stvara adenozin i telo postaje umorno što je razlog zašto mnogi ljudi tokom dana piju i po nekoliko kafa. Tako nastaje i zavisnost o kofeinu jer zbog umora čovek treba sve više i više kafe. 'Kada pokušate da prestanete da pijete kafu ili smanjite njen unos tokom dana, osetićete simptome apstinencije i osećatećete se umornije nego što biste se osećali da uopšte nikada niste pili kafu', pojasnili su Mofit i Braun. Kako tačno izgleda uticaj kofeina na ljudski mozak, pogledajte u video prilogu.

izvor:tportal

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.