Prvog dana škole prosvetari će štrajkovati

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je da taj sindikat ne sme dozvoliti da se predstojećim rebalansom državnog budžeta smanje plate u prosveti, jer su one već ispod republičkog proseka.

"Naš sledeći protest biće onog trenutka kada u Skupštini Srbije bude povedena rasprava o rebalansu budžeta koji podrazumeva smanjenje naših plata za 10 odsto, a ako se to slučajno dogodi, nastavićemo proteste tokom školske godine, na dan primanja plate", rekao je Matijević.

Po njegovim rečima, ostala tri reprezentativna sindikata neće učestvovati na skupu 1. septembra, ali je dogovor da do polovine meseca i oni pokrenu članstvo i budu spremni na eventualni protest.

Matijević je rekao da njegov sindikat zahteva i rešavanje problema tehnoloških viškova, i donošenje zakona o platnim razredima koji bi doprineo pravičnijoj raspodeli novca za plate zaposlenih u javnoj upravi.

On je dodao da ministar prosvete Srdjan Verbić još nije pozvao predstavnike tog sindikata na razgovor, ali da se ne sme zaboraviti da ta sindikalna organizacija u svom članstvu ima oko 600 škola i 30.000 zaposlenih koji predstavljaju respektabilnu zajednicu.

"Samo tražimo garanciju da Ministarstvo prosvete ili Vlada neće dozvoliti smanjenje plata prosvetnih radnika. Mi sad ne tražimo više, kao nekada, sad smo počeli da tražimo da nam ne uzimaju", rekao je Matijević.

Član Predsedništva USPRS Vladimir Adžić pozvao je kolege da u ponedeljak dodju na Trg Nikole Pašića i pridruže se jednočasovnom protestu, jer je masovnost tog skupa najbolji način da se resornom ministarstvu i vladi Srbije pošalje jasna poruka.

On je rekao da je prosek plata u prosveti prošlog meseca bio 43.261 dinara, dok su ostali zaposleni u javnom sektoru primili prosečno 45.200 dinara, oko tri odsto više od prosvetara, dok koeficijent za obračun plata zarada nije menjan od 2008. godine.

Adžić je rekao da su plate zaposlenih u prosveti u proteklih pet godina povećane za oko osam odsto, što je u poredjenju sa inflacijom realno smanjenje zarada za više od 20 odsto.

izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.