Spremite se za gužve: Od 01. septembra manje vozila GSP-a na ulicama Beograda

Smanjenje broja vozila gradskog prevoza neće važiti u saobraćajnim “špicevima”, a ta mera je, kako je rekao direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović, neophodna zbog loše finansijske situacije gradskog prevoznika uzrokovane, između ostalog i velikim brojem onih koji se švercuju, prenosi Telegraf. Pr

Povećanja cene gradskog prevoza neće biti, ali će broj vozila na ulicama prestonice biti smanjen za 110, zasad samo autobusa. Redukcija broja vozila neće važiti pre podne od šest do devet i popodne, od 14 do 18 sati.

On međutim, nije mogao da precizira koliko će vozila na kojim linijama biti smanjen broj autobusa, ali će to svakako kaže biti na linijama gde nema gužvi.

Poručuje da će od ponedeljka karte putnicima kontrolisati oko 500 kontrolora sa kojima će ići i Komunalna policija.

- To je sve već dogovoreno. Biće oko 200 kontrolora iz GSP i 284 Apeksovih, koji će putnicima kontrolisati karte uz pomoć Komunalne policije - istakao je Mitrović.

Smanjenje broja vozila javnog prevoza biće, ponovio je Mitrović van špiceva i na linijama koje nisu opterećene. Prema podacima te direkcije, naplata karata opala je za polovinu u odnosu na prethodne godine, pa je u tom cilju je pokrenuta akcija “animiranja” građana da plaćaju prevoz.

Cilj ove mere je da se motivišu građani da počnu da plaćaju karte za prevoz kako bi uveo red. Inače, gradski budžet na ime subvencija gradskom prevozniku izdvaja više od 800 miliona dinara mesečno.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je ranije danas da su apeli grada i GSP dali su prve rezultate, navodeći da je prihod tog preduzeća od prodaje karata u protekle dve nedelje povećan za 20 odsto. On je istakao da je povećana naplata karata jedini način da se izađe iz problema problema, a da se ne poveća cena prevoza.

- Nadam se da će se taj trend nastaviti. Od 1. septembra kreću kontrole koje su pojačane ljudima iz gradskog saobraćajnog i komunalne policije - rekao je gradonačelnik i dodao da će grad istrajati u tome da se uvede red u ovu oblast.

On je naglasio da smanjenje broja vozila ne znači redukciju već optimizaciju saobraćaja, jer se do sada dešavalo da na pojedinim linijama nema dovoljno vozila dok ih na drugim ima previše. Takođe, kako je dodao, cilj grada i GSP-a je da poveća bezbednost putnika i zaposlenih.

- Upravo zbog toga ćemo sledeće nedelje krenuti sa javnom nabavkom za uvođenje video-nadzora, a time ćemo ispuniti jedno od obećanja sa početka mandata. Na ovaj način ćemo svim građanima i zaposlenima obezbediti sigurnost u vozilima - zaključio je gradonačelnik Beograda.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.