Dečak koji je preživeo islamistički kamp: Bičevali su nas i terali da gledamo pogubljenja odraslih žena i muškaraca!

Muhamed, čije ime je promenjeno iz bezbednosnih razloga imao je 13 godina kada ga je zarobila teroristička grupa u Siriji.

Uz nadzor militanata učio je Kuran, trenirao da koristi oružje i bio primoravan da gleda kako se muškarci razapinju, a žene kamenuju do smrti.

Takođe su morali stalno da se zaklinju na vernost lideru ISIS-a Abuu Bakr Al Bagdadiju, a bio je i svedok žestokog prebijanja dečaka mlađih od njega.

Danas je Muhamed, kojeg je otac posle 30 dana uspeo da izvuče iz kampa, odleteo u Tursku sa svojom porodicom gde je opisao neke od užasavajućih scena kojima je prisustvovao, preneo je Blic.

- Kada odemo u džamiju, narede nam da seledećeg dana u tačno vreme dođemo na određeno mesto da gledmo kako seku glave, bičuju ili kamenuju. Videli smo mladog čoveka koji nije poštovao Ramazan pa je bio razapet tri dana i videli smo ženu koja je kamenovana do smrti zato što je načinila preljubu - ispričao je Muhamed za Si-En-En.

Vrpoljeći se nervozno u stolici, Muhamed je ispričao da nije uvek razumeo šta su islamisti govorili, kao i da ne zna šta tačno znači “nevernik” i zbog čega bi se protiv njih trebalo boriti.

Deo njegove ispovesti dodatno je šokirao javnost kada je ispričao da su neki njegovi prijatelji ubijeni u kampu, odnosno na prvim linijama borbe kada su pomagali ISIS-u da pobedi sirijskog predsednika Bašara Al Asada.

- Mučenički je ubijen kada se borio za Slobodnu sirijsku vojsku ISIS-a. Bio je mojih godina, 13 ili 14 - dodao je Muhamed.

Njegov otac, čije ime je takođe sakriveno, rekao je da mu je ISIS pretio ako pokuša da spreči sina da bude u kampu da će mu odseći glavu.

On dodaje da je nekoliko puta dnevno pokušavao da obiđe sina kako bi se uverio da je dobro, ali da su ga militanti svaki put vraćali.

Ispovest Muhameda samo je još jedan dokaz porasta broja mladih Sirijaca koje regrutuju militantske grupe kako bi postali vojnici, snajperisti ili bombaši samoubice.

Ranije ove godine, organizacija “Hjuman Rajts Voč” izvestila je da ekstremisti Nursa Fronta i ISIS-a biraju decu oko 15 godina da iz obrazuju i uključuju u vojnu obuku, piše Dejli mejl/MP.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.