Pronađen lek za ebolu: Izlečeno svih 18 majmuna koji su bili zaraženi virusom

Majmuni su dobili lek "ZMapp" tri do pet dana pošto su zaraženi virusom i kada je većina njih pokazala simptome bolesti, a lek je takođe, potpuno zaštitio od bolesti šest drugih majmuna kojima je dat u nešto drugačijoj verziji tri dana od infekcije tokom pilot-testa.

"Nivo poboljšanja potpuno je bio van mog iskrenog očekivanja", rekao je jedan od vođa projekta Geri Kobinger iz Kanadske agencije za javno zdravlje u Vinipegu, dok je dr Entoni Fauči direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Kanade naveo da je za životinje, rezultat izuzetno impresivan, piše BBC.

Ne zna se kako će lek uticati na ljude, koji može da se uzima i do 21 dana od kada se pojave simptomi bolesti, mada oboleli ne bi bili zaraženi na način kao što su bili zaraženi majmuni tokom eksperimenta u laboratoriji.

Nekoliko stručnjaka je navelo da nije moguće proceniti opseg mogućnosti lečenja ljudi, ali je ohrabrujuće da su se životinje oporavile pošto su lečene "ZMapp-om" i to pošto je uznapredovala bolest.

Lek "ZMapp" nikada nije bio testiran na ljude pre nego što su se dva američka humanitarca zarazila ebolom dok su radili u Africi i bilo im dozvoljeno da primene lek mada je bio u fazi eksperimenta, a ograničene količine istog leka date su još petorici drugih pacijenata.

izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.