Zavera je najzad otkrivena: Mast je slast i ne goji!

Svetske novine, čak i one najozbiljnije, poput Timesa, New York Timesa i Frankfurter Allgemeine Zeitunga, pišu o novoj prehrambenoj revoluciji. Na gotovo pet stotina stranica novog velikog svetskog hita “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healty Diet”, Nina Tejčolc je detaljno objasnila i argumentovala te tvrdnje. Počelo je tako što je na svom primeru primetila: u godinama kad je morala da štedi čak i na hrani, jela je uglavnom jeftine proizvode, ono što su nutricionisti nazivali nezdravim, uključujući punomasne proizvode svih vrsta. Umjesto da se ugoji - smršala je.

Već neko vreme stručnjaci razotkrivaju “zaveru” staru pola veka, američkog porekla, naravno. Ekstrakcija jeftinog šećera iz kukuruza, “odmašćivanje” mleka, mlečnih proizvoda i raznih drugih prehrambenih proizvoda išlo je ruku pod ruku s demonizacijom masnoća, posebno onih životinjskog porekla. “Low fat” etikete zavladale su policama, istovremeno je zaslađivanje hrane dostiglo neslućene razmere.

Globalizacija prehrane i prehrambenih navika odigrala je važnu ulogu, pa čak i prerastanje engleskog u “svetski” jezik. Naime na engleskom jedan izraz pokriva dva važna različita pojma. “Fat” obeležava i masno, masnu hranu i debelo, debele ljude. “Low fat” je ušao u podsvest.

Obrano mleko je primjer koji slikovito objašnjava fenomen. Nepregledan broj mlečnih proizvoda na bazi odmašćenog mleka reklamira se kao niskokalorični. Istovremeno se kalorična vrednost voćnih jogurta, pudinga i sličnih ovakvih “niskokaloričnih” proizvoda povećala zaslugom šećera. Masnoće su, naime, važne za privlačan ukus. Ako nije masno, neka kupce privlači slatkoćom, to je temeljna zamisao najvećih svetskih prehrambenih koncerna.

Zato uživajte u carskom mesu prošaranom salom, u odrescima s kojih se ne skida masnoća, u jagodama sa šlagom, u sosevima na bazi putera, nova je poruka koja zvoni svetskim medijima. I opet se preteruje. Slavljena mediteranska dijeta sada je stara vest. Puter i mast umesto maslinovog ulja? Glupost. Mi bismo konačno trebali da uživamo u svoj raznovrsnosti koju nam nude priroda i tradicija. Sve najvažnije i najukusnije vrste i podvrste “kuhinjskih” masnoća kod nas su poznate i omiljene: mast svinjska, a bogme i guščja i pačja, puter, suncokretovo ulje, kukuruzno, maslinovo... Bitno je ponovno istaći da svinjska mast nije preko noći postala zdrava, a maslinovo ulje manje zdravo. Svinjska mast pre svega mora da bude dobra da bi bila ukusna i eventualno zdrava. Kada nabavimo dobru mast, onda bismo mogli da uvedemo nedeljni ritual predjela, posvete raznovrsnim masnoćama: hleb i mast, hleb i puter, hleb i maslinovo ulje, hleb i majonez, hleb i guščja mast...

Izvor:dobrahrana

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.