VREME JE ZA AKCIJU: Otac predao "Tijanin zakon"

Otac Tijane Jurić (15), za čije ubistvo se sumnjiči Dragan Đurić, mesar iz Surčina, ovom predajom stavio je u zvaničnu proceduru „Tijanin zakon“.

- Predlog izmena Zakona o policiji, koji uključuje „Tijanin zakon“, uradili su stručnjaci novosadskog Pravnog fakulteta. Gojko Radić je čovek za koga verujem da će naći način da dokument uđe u skupštinsku proceduru. Voleo bih i da se tokom postupka usvajanja „Tijaninog zakona“ uključe svi koji imaju pozitivnu dopunu - kaže Igor Jurić.

Gojko Radić kaže da će iduće sedmice proslediti predlog „Tijaninog zakona“.
- Da bi dokument ušao u proceduru usvajanja planiram da idem ili preko Vlade ili će poslanička grupa predložiti izmenu zakona. Verujem u pozitivan ishod jer to što se dogodilo maloj Tijani zaista strašno i nikoga nije ostavilo ravnodušnim. Svakodnevno nestaju deca i zato je neophodno od prvog trenutka prijave nestanka uključiti savremenu tehnologiju i reagovati svim sredstvima i snagama - navodi Radić.

Bez istrage o napadima
I pored svedoka i sudske dokumentacije da je ubica Dragan Đurić i ranije napadao maloletnice, istraga protiv njega zasad neće biti proširena.

Po „Tijaninom zakonu“ predviđa se da potraga za nestalim detetom počinje odmah po prijavi roditelja a ne da se, kao sada, čeka da protekne 48 sati. U potragu bi se odmah uključile sve raspoložive policijske službe, kao i operativci Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

U okviru istrage o Tijaninom ubistvu u Višem tužilaštvu u Subotici juče je svedočila njena najbolja drugarica iz Bajmoka S.I. (16). Kratko je saslušana i osoba koja je pronašla devojčicin telefon na putu za Zrenjanin.

Devojčica S.I. je prepričala druženje sa Tijaninom u Bajmoku, a opisala je i šta se događalo na sportskom turniru na Rati. Ispričala je i šta je bilo kod kafane „Polet“, odakle je Tijana 26. jula sama krenula nazad do terena da vrati drugu pozajmljenu duksericu. Na putu ka drugu ju je oteo Dragan Đurić, a kasniju ju je ubio i zakopao nedaleko od Sombora.

Prijavilo se 2.000 volontera
Porodici Jurić dosad se javilo oko 2.000 ljudi spremnih da prikupljaju potpise po Srbiji za peticiju za usvajanje „Tijaninog zakona“ ukoliko izmene Zakona o policiji ne budu ušle u proceduru usvajanja.

izvor: Blic

Pogledajte još