Dačić poručio Hodžaju da "se ne pravi da je veći katolik od pape"!

Hodžaj je na kraju sednice Saveta bezbednosti UN osudio Srbiju zbog, kako je rekao, učestvovanja pojedinaca u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, naglasivši da se vlasti Kosova tome protive.

Podsetivši da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije bez dogovora sa njom, Dačić je uzvratio:

"Da li želimo da živimo u prošlosti ili da idemo u budućnost? Ne znam zašto upetljavate Srbiju u vaš dijalog sa Rusijom. Ako imate nešto da pričate protiv Rusije, o kakvoj zajedničkoj rusko-srpskoj aktivnosti pričate? Vi zloupotrebljavate sednicu Saveta bezbednosti za klasičnu propagandu."

Reagovao i predstavnik Rusije
Povodom Hodžajevog izlaganja oglasio se i predstavnik Rusije u SB UN, rekavši da Hodžajeve reči ne odražavaju stvarnost.

"Događaji na Krimu rezultat referenduma na kojem je učestvovalo više od 80 odsto glasača, od kojih je preko 90 odsto glasalo za nezavisnost, za razliku od Kosova. A neki kažu da su izbori na Kosovu, gde je izašlo nešto više od 40 odsto birača, bili uspešni", rekao je on.

On je podsetio da je zajedno sa predstavnicima Prištine i drugim zvaničnicima država Zapadnog Balkana bio u Berlinu gde se razgovaralo o stabilizaciji i konsolidaciji situacije u regionu.

"I vi mislite da je to vaš doprinos tome? Ja sam ovde bio više od deset puta sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i nikad se nisam na ovakav način raspravljao s njim. Molim sve ostale koji u vladi Kosova imaju niže funkcije od njega da ne predstavljaju veće katolike od pape", rekao je Dačić.

Srpski ministar je naglasio da Srbija ne učestvuje ni u kakvim agresivnim akcijama bilo gde u svetu.

Kako je rekao, ima građana Srbije muslimanske veroispovesti u Siriji i Iraku, gde učestvuju u dzihadskim organizacijama što Srbija najoštrije osuđuje, a ima i doborovljaca koji učestvuju i na strani proruskih snaga i na strani Ukrajine.

Kako je rekao, ne možemo se suočiti sa budućnošću ako se ne rasvetli naša prošlost.

"Mi hoćemo s vama da postignemo političko rešenje. Vi smatrate da je to rešenje već nađeno, jednostrano ste proglasili nezavisnost, koje su ovde mnoge zemlje podržale.... Srbija je platila dosta za svoje greške, hoćemo li stalno vraćati u prošlost ili želite da idemo dalje ", rekao je Dačić.

Kako je dodao, on i Hodžaj sigurno neće rešiti svetske probleme.

"Dajte da rešimo našu krizu i posvetite se bolje tome... Ako je prošlost jedina naša budućnost ne vredi da razgovaramo o budućnosti na ovakav način", zaključio je on.

Šta je sve Hodžaj rekao

Hodžaj je rekao i da je Kosovo zabrinuto zbog sukoba u Iraku i Siriji, kao i zbog "agresije Rusije na Ukrajinu".

"Kosovo je šokirano nasiljem koje se dešava u tim zemljama. Kad je reč o Siriji, ima pojedinaca koji učestvuju u sukobima u toj zemlji. Kosovo je protiv učestvovanja pojedinaca iz Srbije u podršci grupama proruskih separatista u istočnoj Ukrajini", rekao je Hodžaj.

Takođe, rekao je i da Ruska Federacija danas nije u poziciji da govori o situaciji na Kosovu i regionu.

"Rusija je prešla sve crvene linije međunarodnog reda i zakona, a mi osuđujemo rusku okupaciju Krima i invaziju u istočnoj Ukrajini. Rusija je zato izgubila većinu svog međunarodnog kredibiliteta i legitimiteta da govori o međunarodnom miru, pravdi i stabilnosti", rekao je on.

Hodžaj je dodao i da su kosovske vlasti zabrinute zbog rusko-srpskih vojnih vežbi najavljenih za 2015. koje vide kao opasnost za bezbednost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi.

izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.