IZMENA ZAKONA: Ukida se stažiranje za medicinare!

To je bio jedan od uslova za specijalizaciju zdravstvenih radnika, a umesto toga uvode se volonterske specijalizacije.

Lončar je obrazlažući predložene izmene i dopune u Skupštini Srbije rekao da je suština zakona da se zdravstvenim radnicima omogući da na specijalizaciju idu odmah posle položenog državnog ispita.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je naveo Lončar, menja se i uslov da zdravstveni radnik mora da bude u stalnom radnom odnosu da bi dobio specijalizaciju.

"Zbog situacije sa zapošljavanjem i stanja u budžetu, mišljenja smo da moramo da damo volonterske specijalizacije i specijalizacije onima koji su zaposleni na određeno vreme. Te specijalizacije bi se odnosile na deficitana zanimanja", precizirao je ministar zdravlja.

On je ukazao na nedovoljan broj lekara specijalista u srpskom zdravstvu kao i to da su oni u starosnoj dobi od oko 50 i više godina.

"U Srbiji je prosečna starost doktora medicine zaposlenih na neodređeno vreme sa završenom ili započetom specijalizacijom i subspecijalizacijom iznosila 48,5 godina, a onih na neodređeno koji su završili specijalizaciju i subspecijalizaciju 50,4 godine", precizirao je Lončar.

Ministar je naveo da je u pojedinim deficitarnim granama medicine, prosečna starost lekara 47,5 godina, navodeći da je starosna struktura nepovoljna u pedijatriji, anesteziologiji, reanimatologiji, ginekologiji, internoj medicine i radiologiji.

Izmenama i dopunama Zakona će se, kako je naveo Lončar, povećati broj specijalista i užih specijalista mladjih od 55 godina u deficitarnim granama medicine, stomatologije i farmacije.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.