Ko su najdugovečniji stanovnici Srbije?

Najkraći životni vek u Srbiji imaju muškarci, stanovnici Kovina, čije je očekivano trajanje života ni punih 67 godina. Najdugovečniji stanovnici su dame iz beogradske opštine Vračar čije je očekivano trajanje života 79 i po godina.

Najveće vrednosti očekivanog trajanja života muškaraca i žena, u periodu od 2010. do 2012. godine, beleže se u Beogradskom regionu i iznose 73 za muškarce i 78 godina za žene. Najkraći životni vek očekuje se u Vojvodini gde će muškarci živeti 71, a žene 76 i po godina, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Na opštinskom nivou, u periodu 2010 do 2012. najduže očekivano trajanje života za dečake zabeleženo je u Svrljigu – 75, a za devojčice u beogradskoj opštini Vračar – skoro 80 godina. Najkraće očekivano trajanje života beleži se u Kovinu- 67 za dečake i Sečnju- 70 za devojčice.

Prvih 10 očekivano najdugovečnijih dečaka i devojčica žive u opštinama Svrljig, Novi Beograd, Vračar i Petrovaradin. Poslednjih 10 po opadajućem poretku su Čoka, Novi Kneževac i Preševo.

Najveće promene na opštinskom nivou u trajanju života između dva popisa su Barajevo, Sopot, Irig, Lapovo, Surdulica. Ovde je očekivano trajanje života muškaraca duže za više od četiri i po godine nego u prethodnom popisu. U Barajevu je porast najveći, za više od pet godina u plusu. U Kanjiži, Svrljigu i Mionici vrednost srednjeg trajanja života žena povećala se za više od četiri godine.

Promena u smislu smanjenja prosečnog životnog veka muškaraca beleži se u Žagubici i to za dve i po godine, a u opštini Sečanj prosečan životni vek žena je manji čak za pet i po godina! Između 2010. i 2012. godine očekivano trajanje života pri živorođenju za muško stanovništvo je oko 72 godine, a za žensko oko 77.

U poređenju sa zemljama u svetu, Srbija je u grupi sa Poljskom, Slovačkom, Iranom, Jordanom. Što se tiče očekivanog trajanja života žena, u rangu je sa Makedonijom, Belorusijom, Kinom, Tajlandom, Vijetnamom…

Zemlje koje su postigle najveće vrednosti očekivanog trajanja života u svetu su Island, Švedska, Švajcarska, Singapur, Kanada…Dužina očekivanog trajanja života muškaraca je više od 80, a žena prelazi 84 godine života.

Najkraće trajanje života zabeleženo je u afričkim državama, gde je očekivano trajanje života ispod 51 godine za muškarce i 53 godina za žene.

Nadlanu / Izvor: Telegraf

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.