Demonstracije zbog krađe izbora: Sekirama i ćekićima na policiju

Nasilje, koje je počelo sinoć, izbilo je kada je oko 25.000 ljudi prošetalo od parlamenta do kuće premijera Navaza Šarifa, gde su neki pokušali kranovima da uklone barikade podignute oko tog objekta. Policija je odgovorila bacanjem suzavca i gumenim mecima.

Šef policije u Islamabadu Halid Hatak je za AFP rekao da je policija bila uzdržana, ali da su demonstranti bili naoružani sekirama, sekačima žice i čekićima.

- Imali su kran koji su dovezli do ulaza u zgradu predsedništva. Mi koristimo samo suzavac i gumene metke tamo gde je neophodno - kazao je Hatak.

Ministar za železnicu Havadža Sad Rafike je izjavio da su demonstranti pokušali da izbiju kapiju na ulazu u premijerovu kuću.

Demonstranti, na čelu sa bivšim igračem kriketa Imranom Kanom i populističkim sveštenikom Tahirom-ul-Kadrijem, kampuju ispred zgrade parlamenta od 15. avgusta zajtevajući da premijer podnese ostavku zbog optužbi za krađu izbora.

Kriza je dobila novu dimenziju početkom sedmice kada je vlada tražila od moćne pakistanske armije da posreduje, što je izazvalo strah da bi vojska mogla iskoristiti situaciju da izvrši “meki puč” i poveća dominaciju nad civilnim vlastima.

Nadlanu / Izvor: blic

Pogledajte još