Udovički: Država će do 2016. biti servis građana

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izjavila je da će do 2016. biti jasno određene zarade, planovi rada i strukture s kojima državu treba pretvoriti u servis građana i pravu podršku privredi.

Udovički je za RTS rekla da očekuje da će se broj zaposlenih u javnoj upravi, kojih sada ima oko 550.000, godišnje smanjivati za oko pet odsto.

- To, međutim, nije najvažnije, već je važnije da se promeni struktura zaposlenih - rekla je Udovički.

Komentarišući Akcioni plan za reforme donet za naredne dve godine, i predstavljen na nedavno održanoj osnivačkoj sednici Saveta za reformu javne uprave, i problem sa brojem agencija u Srbiji, ona je rekla da prva zabuna oko tog problema dolazi od toga što se svašta naziva agencijom.

- Ukoliko pod agencijom podrazumevate i Geodetski zavod, i posebne organe kao što je Zavod za statistiku, onda ih ima više od sto - rekla je Udovički i dodala da čak i da su sve to agencije, tu ima ''nekoliko hiljada zaposlenih, u vrh glave''.

Prema njenim rečima, vlada želi da agencije podvede pod jasan i uređen sistem, jer ima onih koje su nastale sa nezavisnošću za koju nema opravdanja.

- To ćemo da snimamo do kraja godine, a tokom 2015. da restrukturiramo, a neke da eliminišemo - najavila je Udovički.

Upitana da li to znači da država ne zna koliko agencija ima, Udovički odgovara da to zavisi kako se to definiše, piše Blic.

- Tačno je da ne postoji jedan potpuno pouzdani registar, niti zakonski okvir koji bi od sada pa i ubuduće kad nešto pravimo odredili šta i u šta spada i pod kakvu regulativu mora da se podvede - rekla je Udovički za RTS.

Komentarišući poređenje kritičara da u Nemačkoj ima desetak agencija, kao i da je to prosek EU, Udovički kaže da je to samo stvar terminologije.

- Ako brojimo sve što smo mi stavili u naših 100, i Nemačka ima više od desetak. Često se brka, postoje nezavisna i regulatorna tela, njih je naravno manje. To su recimo NBS ili zaštitnik građana - rekla je Udovički.

Pogledajte još