Rekonstrukcija Vlade: Dačić odlazi, Tadić se vraća u igru?

Kriza u Vladi koja je nastala nakon otvorenih napada lidera SPS-a Ivice Dačića na vrh SNS-a mogla bi da se okonča izlaskom socijalista iz Nemanjine 11, piše Kurir.

Ovakav epilog ne bi nužno usporio rad Vlade jer mnogi već vide Borisa Tadića i njegovu Novu demokratsku stranku kao rezervu Aleksandra Vučića u eventualnoj rekonstrukciji Vlade, kaže za Kurir izvor iz vrha SNS.
Tadić je u nekoliko navrata izjavio da je bivši ministar policije odgovoran za stanje u ovom osetljivom resoru.

Dačiću "crveni karton"?
On dodaje da je pozicija socijalista u Vladi na vrlo klimavim nogama, te da bi premijer i lider naprednjaka mogao uskoro da pokaže crveni karton Dačiću zbog krize u Vladi koja je usledila nakon prošlonedeljnog napada šefa SPS na SNS.

- Još pri formiranju Vlade Vučić nije isključivao mogućnost da u Nemanjinu 11 uđe Tadić. Lider NDS je naprednjacima prihvatljiv kao partner, kao neko ko ima državničko iskustvo i naklonost Evropske unije, kojoj Srbija teži. Stoji činjenica da se Tadić posle izbora izjašnjavao da neće u vladu u kojoj su i socijalisti, a upravo izlaskom SPS bila bi mu širom otvorena vrata da ipak postane Vučićev partner - kaže izvor Kurira.
O stanju u Nemanjinoj 11 proteklog vikenda govorio je i predsednik države Tomislav Nikolić.

Promene su moguće preko noći
Moguće promene u Vladi Vučić je najavio još prilikom formiranja kabineta, ističući da će na šest meseci biti analiziran učinak ministara. Da je ulazak Tadića u vlast vrlo moguća opcija, za Kurir ocenjuje i politički analitičar Dragomir Anđelković.
- Postoji šansa da se tako nešto zaista i desi. S obzirom na to koliki rejting i podršku Vučić ima, takva njegova odluka bila bi legitimna i krajnje celishodna. Za tako nešto premijeru ne bi trebalo mnogo vremena, može to da uradi preko noći - ocenjuje Anđelković.

Signal da je NDS raspoložen da uskoči u teren umesto SPS mogle bi da budu i prekjučerašnje iznenadne Tadićeve pohvale na račun spoljne politike aktuelne vlade.

Tadić: Mi smo jedina opoziciona stranka
Lider NDS u izjavi za Kurir nije potpuno isključio eventualni ulazak u Vladu, ali kaže da „u ovim okolnostima o tome ne razmišlja“.
- O sigurnom ulasku NDS u Vladu mediji su pisali i pre izbora i nakon njih. Danas je očigledno da je to bila neistina. Politika u ulozi interesa zemlje i građana ne podrazumeva da je neophodno biti u vlasti, a NDS tu ulogu obavlja kao jedina prava opoziciona stranka. Potpuno je očigledno da politika NDS nije motivisana ulaskom u vlast po svaku cenu. Svakako da u ovim okolnostima o tome i ne razmišljamo - navodi Tadić.

Gašić: O tome odlučuje premijer
Povodom mogućeg ulaska Borisa Tadića u Vladu, potpredsednik SNS i ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je rekonstrukcija i ocena Vlade premijerov posao.
- Premijer je taj koji daje ocene svim ministrima, pa i meni. To je njegov posao - kaže Gašić.

Njegov partijski kolega, ministar pravde i član Predsedništva SNS Nikola Selaković rekao je da su odnosi u vladajućoj koaliciji nepromenjeni i da izgledaju isto onako kako su izgledali pre dva meseca.
Već nekoliko nedelja šuška se o krizi u vladajućoj koaliciji. Aktuelni ministar policije Nebojša Stefanović dao je svoj sud o Dačićevim izjavama koje iz dana u dan sve više otkrivaju da u Nemanjinoj 11 postoje nesuglasice.

Ni potpredsednica Vlade, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nije želela da komentariše odnose u koaliciji i pozive Nebojše Stefanovića da se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „izbaci“ iz Vlade.
- Mi radimo, koalicije postoje, a ako treba da govorimo o unutarstranačkim ili međustranačkim odnosima, to je za stranačke organe - rekla je Mihajlovićeva.

Izvor: Kurir

Pogledajte još