ŠTETNO ZA ŽENE: Namirnice koje bi trebalo da izbegavate tokom menstruacije!

Iako ne postoji magični lek za PMS, pogledajte koju hranu bi bilo najbolje izbegavati tokom menstruacije.

Slatkiši

Kolače, torte, slatkiše i slične vrste hrane ne bi trebalo uopšte jesti, a naročito ne za vreme ciklusa, jer pogoršavaju grčeve i čine da se osećate iscrpljeno. Umesto toga uzmite breskvu, parče lubenice ili mango.

Peciva

Znamo da je pecivo izuzetno ukusno ali, nažalost, sadrži velike količine transmasti koje povećavaju nivo estrogena. Ovo može izazvati bolove, tako da vam savetujemo da jedete hleb, jer sadrži više vlakana. Integralni hleb predstavlja najbolju opciju.

Čipsevi i grickalice

Najlakše je posegnuti za kesicom čipsa, ali ova vrsta hrane može da učini da se osećate još gore. Prerađena hrana najčešće sadrži dosta natrijuma, koji izaziva nadimanje. Umesto toga bolje pojedite šaku orašastih plodova.

Kafa

Kofein iz kafe pojačava bolove i može da izazove neredovne cikluse, promene u raspoloženju ili nesanicu. Kafu možete zameniti čajem, jer ima manje kofeina od kafe. Takođe se preporučuje da izbegavate energetska pića.

Pljeskavice i pečenje

Meso sadrži velike količine zasićenih masnoća, koje izazivaju upalu i bol. Ako imate grčeve, situacija se može pogoršati. Ako baš ne možete da izdržite bez mesa, odaberite manje masno meso ili ribu.

Sladoled, pavlaka i sir

Ove vrste namirnica obiluju zasićenim masnoćama, tako da je bolje izbegavati ih. Voćni sladoled bez dodatog šećera biće idealna zamena.

Alkohol

Alkohol pogoršava PMS simptome i grčeve, a može izazvati i promene raspoloženja ili depresiju. Stvar je u tome što alkohol u našem organizmu razređuje krv, povećavajući jačinu krvarenja. Zato bolje popijte šolju čaja.

Izvor: B92

Pogledajte još