Od Beograda do Kine: Kako je Marko Milićev bežao od policije

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je na konferenciji za novinare da je Marko Milićev uhapšen u Kini i da se tamo nalazi u pritvoru. Stefanović je izjavio da je Milićevu u Kini istekla boravišna viza, a da je u toj zemlji uhapšen po potrenici koju je raspisala Srbija.

Ovako je izgledalo njegovo bekstvo od zakona pre nego što je konačno uhapšen u Kini:

1. Luka Jovanović je preminuo 26. jula u Urgentnom centru u Beogradu, dan pošto ga je na Brankovom mostu udario “mini kantrimen”. Nesreća na Brankovom mostu se dogodila 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila “lada” i kad su izašli da ga preguraju u zaustavnu traku na njih je naleteo “mini kantrimen”.

2. Marko Milićev, koji je bio za volanom "kantrimena" nije se zaustavio nakon nesreće, nego je otišao do Železničkog mosta. Tamo je unajmio taksi da prikriva njegovo kretanje od sigurnosnih kamera. Na ovu ideju Milićev je došao imajući u vidu to da vozač taksija tačno zna gde i kako su pozicionirane bezbednosne kamere, zbog čega je sve vreme vozio tako da kamere ne mogu da zabeleže tablice Marka Milićeva.

3. Marko Milićev je ostao u “kantrimenu” i vozio do Zvezdare uporedo sa taksistom Sašom Jankovićem. Osumnjičene Tamara Bogdanović, Milica Novaković i Dana Manevski zajedno sa Markom Milićevim otišli su posle nesreće oko četiri ujutru do stana Bratislava Vesovića.
Milićev i njegov kum Bratislav Vešović su odvezli auto kod pumpe u Čingrijinoj ulici odakle se “miniju” gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je "kantrimen" ili sakriven, ili rasturen na delove.
Kumovi su se zatim peške, posle sedam minuta, vratili iz pravca Zvezdarske šume.

4. Zbog opasnosti da bi mogli da utiču na svedoke pritvor je određen Bojani Petrović, Nikoli Lepenu, Dani Manevski, Tamari Bogdanović i Milici Novaković.

5. Milićev je svojim saučesnicima zabranio da govore o onome što se dogodilo, nakon čega im je dao i vizit-karte pojedinih advokata u slučaju da s njima kontaktira policija.
Nakon te večeri, manje više se slobodno kretao po Beogradu. Čak je u tom periodu zaustavljen u rutinskoj saobraćajnoj kontroli, pa pušten, jer se u tom trenutku nije tragalo za njim. On se viđao sa svojim saučesnicima, i prema svedočenju Tamare Bogdanović, koja je bila u "kantrimenu", rekao je da je auto rasturen i prebačen preko granice.

6. U međuvremenu, kako vozač, a ni vozilo nisu pronađeni narednih dana, otac nastradalog mladića Bojan Jovanović protestovao je Brankovom mostu, na mestu gde mu je sin ubijen. Tada je policija počela intenzivnije da radi na rasvetljavanju tragičnog događaja koji se odigrao na Brankovom mostu 25. jula. Lukini drugovi su izjavili kako se nadaju da policija juri pravog ubicu.

7. Milićev je 10. avgusta letom za Istambul u 12 i 25, sa svojim pasošem nasustio zemlju. Imao avionsku kartu u jednom pravcu. Na aerodrom ga je odvezao mlađi brat. U Turskoj mu se u jednom trenutku gubi svaki trag. Njegovo ime prvih dana nije osvanulo na Interpolovoj poternici, a objašnjenje je glasilo "da ne bi trebalo da zna da je tražen".

8. Nakon Turske, Milićev odlazi u Hongkong, gde je sleteo 13. avgusta. Već od 15. avgusta je bio u centralnoj Kini.

9. Ministar Stefanović juče je potvrdio da je Marko Milićev uhapšen u Kini i da se tamo nalazi u pritvoru. Milićevu u Kini istekla boravišna viza, a da je u toj zemlji uhapšen po potrenici koju je raspisala Srbija.

10. Srbija će pokrenuti postupak ekstradicije i očekuje se da će u narednih nekoliko dana ili najviše nekoliko nedelja biti u rukama srpske policije i pravosuđa. Roditelji nesrećno stradalog Luke Jovanović pridružili su se krivičnom gonjenju. Izvesno je da će Milićev odgovarati za izbegavanje pružanja pomoći posle izazivanja saobraćajne nesreće.

Izvor: Blic

Pogledajte još