Priča koja je rasplakala Srbiju: Profesorka donirala kožu svojoj učenici

Učenica trećeg razreda gimnazije Milica Stanković(17) i njena razredna Suzana Stanković (44) uspešno se oporavljaju na Odeljenju plastične hirurgije pri VMA nakon transplantacije kože čiji je donor učenici bila upravo profesorka.

Ova humana i hrabra žena, majka troje dece prijavila se kao donor kože nakon što je Milica u saobraćajnoj nezgodi 24.februara zadobila teške telesne povrede.

Milica je jedva izvukla živu glavu jer je imala teške povrede, otvorene prelome potkolenice, ruku, ključne kosti…. Nakon zbrinjavanja u niškom Kliničkom centru lečenje je nastavljeno na VMA. Zbog velikog oštećenja morala je da se uradi transplantacija kože, i najpre je donor bio otac ali to nije bilo dovoljno.

Njena majka Dragana mi se požalila kao razrednom starešini da imaju probleme sa transplatacijom kože jer ne mogu naći odgovarajućeg donora. Nije ni sanjala da ću se ja javiti kao donor. Uradila sam to bez sekunde dvoumljenja i razmišljanja" - priča profesorka. – Imala sam u vidu da se bliži početak školske godine i da će moja deca krenuti u novu školsku godinu bez majke, ali je ljudski život ipak najvažniji. Kao majka i pedagog nisam mogla da donesem bolju odluku", kaže profesorka koja veli da ne mari za ožiljke.

Milica još ima jake bolove i posebno su problematična previjanja. Hirurg Jefta Kozarski koji je operisao nagovestio je da će oporavak biti dug i zahtevan.

Nemam reči da opišem moju profesorku. Ona bi to uradila za svakog učenika, svako dete. Prosto, ona je takav čovek. Pre mene će otići svojoj kući i već znam da će mi puno nedostajati jer sam sa njom podelila najteže trenutke mog života", priča Milica.

Profesorka Suzana je u Vladičinom Hanu i od ranije poznata po svojoj humanosti – do sada je 30 puta dala krv. Aktivista je Crvenog krsta i zahvaljujući njenom radu i požrtvovanosti, svoju ideju da pomaže ljudima u nevolji prenela je i na svoje učenike u gimnaziji, tako da su i oni aktivisti Crvenog krsta u Vladičinom Hanu.

Izvor: jugmedia.info

Pogledajte još