SVE TAJNE VAGINE: Stvari koje je neophodno da znate!

Jogurt
Jogurt sa živim bakterijama ili dodaci u ishrani na bazi probiotika mogu da spreče pojavu infekcija. Ženama koje trajno pate od bolesti ili infekcija kao što je kandida, lekari često savetuju uzimanje probiotika. Ipak, ne postoje konkretni dokazi da je ovo zaista delotvorno. S druge strane, ne može da škodi ako u ishranu uključite manje masni jogurt.

Kiseli kupus

Kiseli kupus i mišo pasta takođe su odličan izbor ako želite da unesete više probiotika u organizam.

Šećer
Infekcijama su sklone žene koje unose mnogo šećera. Naročito su ugrožene žene koje su inače dijabetičari ili koje idu su sklone dijabetesu. Iako vam šećer u krvi nije problem, telo će vam biti zahvalno ako smanjite konzumiranje šećera.

Brusnice
One su možda korisne za vašu bešiku, ali one nisu pouzdana mera za sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Iako su bogate vitaminima C, E i K i neće vam škoditi, nemojte da se oslanjate na njih kada je u pitanju sprečavanje infekcija.

Kafa, čokolada…

Podugačak je spisak stvari koje treba da izbegavate naročito ako imate zapaljenje mokraćnih puteva. Čak iako ne patite od zapaljenja, ako idete u toalet češće nego što vam se dopada, trebalo bi da izbacite sa jelovnika određene vrste namirnica.

Hrana bogata mirisima
Iako ne postoji mnogo istraživanja koja povezuju hranu koju unosite sa mirisima vagine, postoji nekoliko naznaka. Naime, ako unosite hranu koja ima veoma jak miris, kao što je beli luk, postoji mogućnost da ovaj miris prodre dalje.

Crveno meso
Ista situacija bi mogla da se dogodi ako jedete crveno meso. Istraživači kažu da se dva sata posle unošenja crvenog mesa, naš znoj pojačava i smrdi.

Ananas

I miris i ukus dobiće vaša vagina ako jedete ananas. Budite oprezni, jer to nije naučno dokazano. Ali istraživači poručuju da nema razloga da ne probate.

Voda
Vagina je sastava sličnoj usnoj duplji. Tako da što više vode pijete, bićete bolje hidrirani. Voda će usput neutralisati one mirise koje smo prethodno spominjali.

Lan i soja
Žene u menopauzi suočavaju se sa suvoćom vagine, a ovo može da se reši tako što ćete uneti više soje i lana. Ženama se preporučuje i da unose sojino mleko kao prevenciju vaginalne suvoće. Ipak, za to ne postoje dokazi.

Izvor: 24sata

Foto: yayimages/ilustracija