Ima li kraja: Poskupljuje struja!

On je najavio da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizirao ni kada, ni za koliko.

- Moguće je da će u narednom periodu biti korekcija cena struje, ali daleko niže od tih 30 odsto kako se govori u javnosti, reč je o minimalnom poskupljenju struje - rekao je Antić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.
Podsetio je da je procedura poskupljanja takva da Elektroprivreda Srbije (EPS) podnese zahtev Agenciji za energetiku Srbije, koja zatim razmatra i odobrava poskupljenje.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela avgusta 2013, za 10,9 odsto za domaćinstva, a 12,8 odsto za privredu.

Ministar je najavio dodatne popuste za one koji redovno plaćaju račune za struju.

Rekao je da će ostati popust od pet odsto za sve koji redovno plaćaju račune i dodao da Ministarstvo planira uvođenje dodatnog popusta za one koji smanje potrošnju u roku od tri meseca.
U međuvremenu, poskupela je i pretplata za fiksnu telefoniju.

Antić je najavio mogućnost i povećanja besplatnih kilovat sati struje za socijalno ugrožene građane.

Do sada su socijalo ugroženi imali pravo na do 250 kilovat sati struje besplatno mesečeno, a, po Antićevim rečima, "postoje slučajevi gde jako siromašni troše puno struje", zbog čega se planirana povećanje kvote besplatnih kilovata.
Jedan Leskovčanin je zbog duga za struju u visini od 165 dinara dobio kaznu koja je 40 puta veća!

Naveo je da je "stres-test" pokazao da, ukoliko Rudarski basen "Kolubara" i ostali ugljenokopi rade punim kapacitetom, Srbija neće morati da uvozi struju,

Svake jeseni Srbiju zapljusne talas novih poskupljenja. Posle novih cena struje, izvesno je da će poskupeti hrana, što će biti dodatni udar na džep ionako osriomašenih građana.

Izvor: RTS/ND

Pogledajte još