Naselje iz gvozdenog doba

KRAGUJEVAC, 21. septembar 2009. (FoNet) - U selu Viševac, kod Rače kragujevačke, pronađeni su ostaci naselja iz starijeg gvozdenog doba, na lokalitet koji je do sada bio poznat kao srednjovekovni grad.

Arheolozi su pronašli objekte koji nisu tipični za period iz kog datiraju i delove keramičkog, uglavnom kuhinjskog posuđa.

Do ovog, najnovijeg pronalaska, brdo Gradište iznad Rače, bilo je u literaturi poznato kao srednjovekovni grad, o čemu svedoče i pisana dokumenta iz 19. veka. Međutim, materijalni dokazi koji bi to potvrdili nisu pronađeni, javlja B92.

Naselje staro oko tri hiljade godina na brdu Gradište iznad Rače ima izuzetan strateški položaj.

Na lokalitetu površine deset hektara do sada su pronađeni ostaci jednog većeg kružnog objekta koji je okružen s četiri manja, pravilno raspoređena objekta.

Za razliku od zemunica karakterističnih za gvozdeno doba, u ovom naselju pronađeni su ostaci nadzemnih objekata čija funkcija nije utvrđena.

Osim delova keramičkog posuđa, zdela i lonaca, arheolozi su pronašli bronzanu sekiru tipa kelt i jedini predmet koji je iz starog veka, dvoperastu gvozdenu strelu.

Misteriozni srednjovekovni grad nije pronađen, ali je legenda o njegovom postojanju i zakopanom zlatu navela mnoge meštane da pretražuju ovaj teren.

Pogledajte još