Stotine hiljada Kubanaca na koncertu Huanesa u Havani

HAVANA, 21. septembra 2009. (Beta-AP) - Stotine hiljada Kubanaca prisustvovalo je na Trgu revolucije u Havani koncertu za mir kolumbijskog rokera Huanesa kojeg su pojedine kubanske grupe u SAD kritikovale zbog navodne podrške komunističkom režimu.

Jedan od učesnika petosatnog koncerta, Španac Migel Bose, obavestio je publiku da se na trgu nalazi 1,15 miliona ljudi, što znači svaki deseti Kubanac. Tu informaciju nije bilo moguće proveriti iz nezavisnog izvora. Ipak, Huanesov nastup na Kubi bio je najveći događaj od posete pape Jovana Pavla Drugog 1998. Većina posetilaca koncerta bila je odevena u belo, kao simbol mira, a neki su u rukama držali transparente na kojima je pisalo "Mir na Zemlji" i "Volimo te Huanes".

Više radio stanica na španskom jeziku navelo je, izveštavajući o koncertu, da će Kubanci imati retku priliku da na kratko vide spoljni svet. Pevač koji je dobio 17 Gremi nagrada kazao je po dolasku u Havanu da se kroz umetnost mogu poboljšati odnosi među državama. Na koncertu su nastupili u Portorikanka Olga Tanon, kubanska folk legenda Sivio Rodrigez, salsa grupa "Los Van Van", kao i grupe iz Španije, Ekvadora, Italije i drugih zemalja.

Pogledajte još