Badnji dan Poljakinja

Poljakinje su uoči Božića lupile šakom o sto. Iako ove godine to izuzetno nije slučaj, jer Badnje veče pada u nedelju, dozlogrdilo im je da se svake godine na Badnji dan osam sati zlopate na poslu, a onda lete kući da spreme sve za porodičnu svečanu trpezu.

"Uoči svakog praznika breme priprema leži na ženama. Vreme je da se to promeni", kazala je Jolanta Šćipinjska iz vladajuće konzervativne stranke Pravo i Pravda i počela da traži podršku u Sejmu poljskog parlamenta da se dan uoči Božića proglasi za neradni.

Žestoko posvađanu političku scenu u ovom slučaju ujedinila je bez problema ženska solidarnost i Šćipnjska za žensku badnju bunu ima podršku ženskog dela opozicije, bilo s levice bilo sa desnice.

"Želela bih da se muškarci uključe više u praznične pripreme, da obaveze budu podeljene pola pola. Ali takav predlog zakona trebalo bi podržati", kazala je i potpredsednica Sejma, Samoodbrane Genovefa Višnjovska.

Za Poljake prema poslednjim anketama porodično okupljanje za bogatom trpezom na badnje veče glavna je magija božićnih praznika i 80 odsto Poljaka nema nameru da na badnje veče uopšte izađe iz kuće.

Bogata božićna trpeza s maštovitim i zahtevnim jelima, s neizbežnim šaranom i sedam do 12 vrsta sitnih božićnih kolačića, a pre toga temeljno spremanje stana, svake godine je kamen oko vrata i uzrok stresa miliona Poljakinja, Čehinja i Slovakinja.

S porastom standarda "novih Evropljana" sve veću popularnost zato stiču firme koje badnje veče "isporuče na ključ" a ženama ostaje samo da se doteraju.

Daša Pavlović

Pogledajte još