Izvoz gura nemačku privredu

KELN, 21. septembra 2009. (Beta) - Oživljavanje nemačkog izvoza pomoći će najvećoj evropskoj ekonomiji da pobegne od recesije i iduće godine ubeleži privredni rast od procenat i po, prognozira ugledni ekonomski institut IW.

Nemačka će se u 2010, nakon rekordnog ovogodišnjeg pada privrednih aktivnosti za oko 4,5 odsto, vratiti rastu pošto će izvoznici iskoristi prednost globalnog oporavka i povećati prodaju inostranstvu pet odsto, navodi se u novom izveštaju instituta iz Kelna.

Analitičari IW su među rizike za oporavak u sledećoj godini uvrstili rastuću nezaposlenost i pad privatne potrošnje, prenosi agencija Blumberg.

Prognozira se da će stopa nezaposlenosti porasti na 9,5 odsto iduće godine sa ovogodišnjih osam procenata jer će kompanije, prema procenama, otpustiti 700.000 ljudi. Gubitak posla dodatno će depresirati potrošnju. Iz instituta istovremeno poručuju da oni ne očekuju da izvozom predvođen rast u 2010. bude dovoljno jak da podstakne domaće investicije i zaustavi otpuštanje radnika u kompanijama.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.