Izračunajte na vreme: Koliko će vas stvarno koštati poskupljenje struje

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizirao kada ni za koliko. On je otkrio i da će pored nove cene promeniti i tarifni sistem, kao i da će mnogo više korisnika lakše ulaziti u najskuplju zonu.

Najrealnija opcija je da cena struje bude povećana 10 odsto. Za sve one čiji je račun 4.000 dinara i koji mesečno troše oko 800 kilovata (plava i zelena zona) struja će poskupeti za 400 dinara. Ali najavljena promena tarifnog sistema najviše će pogoditi one sa računom od 6.000 dinara koji sada troše oko 1.600 kilovata i nalaze se na granici između plave i crvene zone.

Antić: Smanjićemo prag za crvenu zonu

- Ideja je i da se smanji broj kilovata za ulazak u najskuplju, crvenu zonu sa sadašnjih 1.600 kilovata na 1.400 kilovata. Želimo da podstaknemo ljude da štede struju i da destimulišemo sve one koji struju neefikasno troše - rekao je Antić za “Blic”.

Pošto će granica za ulazak u crvenu zonu biti pomerena na 1.400 kilovata, oni će, pored poskupljenja od 10 odsto, platiti i prelazak u najskuplju zonu, odnosno još 1.600 dinara, koliko ih košta “spornih” 200 kilovata.

Ovi građani ako žele da ostanu u plavoj zoni i mesečno potroše 1.400 kilovata, moraće da urade sledeće:
- nema kupanja kad žele jer bojler sme da radi maksimum 14 sati dnevno
- pranje veša samo sedam puta mesečno
- samo tri sijalice smeju da rade maksimalno pet sati dnevno
- kuvanje na jednoj ringli, i to tri sata dnevno, ali bez rerne
- grejalica maksimum četiri i po sata dnevno
- TV možete da gledate četiri sata
- na kompjuteru možete da radite osam sati dnevno.
I Telekom je povećao cenu pretplate koja će stići uz račune ovog meseca.

Popust od pet odsto na redovno plaćanje računa ostaje, a najavljeno je i da bi oni koji u tri meseca smanje potrošnju struje mogli da računaju da dodatni popust od pet odsto.

Za najugroženije stanovnike razmišlja se i o povećanju besplatnih kilovat-sati sa sadašnjih 250 kilovata mesečno.

Ukoliko spadate u red "manjih dužnika" koji ne plaćaju struju redovno (velikim dužnicima ne preti plenidba!), budite sigurni da će vam na vrata zakucati privatni izvršitelji i zapleniti pokućstvo. Saznajte šta nemaju pravo da vam oduzmu za neplaćeni dug.

Izvor: Blic

Pogledajte još