Prava ljubav: Kada vas mačka voli, to može i da boli!

Ujeda vas
Odmarate se na kauču zajedno sa vašom mačkom, krenete da je pomazite, a ona odjednom napadne vašu ruku. Koliko puta vam se to desilo? Grickanje ili “ujedanje iz ljubavi” samo je još jedan od načina, pomalo čudnih, da vam mačka pokaže naklonost, prenosi portal “Zivotinje.rs”.

Skretanje pažnje
Baš u toku pisanja važnog mejla vaša maca iznenada skoči na sto i odluči da se prošeta po tastaturi. Mačke obožavaju da budu u centru pažnje, pa je ovo samo još jedan način da vam kaže: “Hej, gledaj u mene! Ja sam vrlo važna!”

Liže vas
Mačke se ponekad i međusobno “umivaju”, ali samo sa onim mačkama koje one obožavaju. Lizanjem “omiljenog ljudskog bića” mačka ostavlja miris i označava vas kao deo porodice. Ovaj gest može da izgleda kao sladak, ali je neprijatan zbog macinog grubog jezika.

Mjauče
Mjaukanje ponekad može da bude vrlo slatko, ali nekad mačje vokalizacije mogu da prerastu u one iritirajuće. Zapravo, one uopšte ne žele da nas izlude. Mačke mjaukanjem ne komuniciraju međusobno, već isključivo sa ljudima.
Gazi vas
Kada mačka gazi (pritom i grebe) određene delove vašeg tela, kao da vas “mesi”, ona time izražava najdublju naklonost i ljubav. Ovo ponašanje je zapravo instinktivno iz najranijeg perioda, kada mačići šapicama stimulišu lučenje mleka svoje majke. Odrasle mačke nastavljaju sa ovakvim ponašanjem kada se osećaju najopuštenije, zadovoljno i voljeno.

Zuri u vas
Da li ponekad imate onaj osećaj da vas neko posmatra? Okrenete se, i spazite vašu mačka koja zuri u vas širom otvorenih očiju, trepne jednom polako i nastavi da vas gleda. Iako možda deluje zastrašujuće, zapravo imate retku privilegiju. Mačke ostvaruju kontakt očima samo sa ljudima od poverenja. A kada maca trepne, šalje vam poljubac. Trepnite i vi njoj!
Pokazuje vam zadnjicu
Iako nije baš prijatno da vam mačka pokazuje ili “potura” zadnjicu da je mazite, zapravo, ovakvim ponašanjem one pokazuju naklonost i poverenje.
Špijunira vas
Kupatilo je jedino mesto gde zapravo imate privatnosti… Osim ukoliko ste ponosni vlasnik mačke, onda ste sigurno primetili grebanje ispod vrata ili čekanje ispred istih. Ovakvo ponašanje je potpuno prirodno iskazivanje ljubavi.

Čija je fotelja?

Nas potpuno iritira kada nas mačka gleda pravo u oči dok šapama grebe kauč, ali zapravo je grebanje prirodno ponašanje kojim mačka pokazuje naklonost. Zapravo, ona tako ostavlja vizuelne tragove “vlasništva” na vašoj/njenoj omiljenoj fotelji.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.