Devedesete: Decenija koja nas je povezala

Ova mini-serija o devedesetima, snimljena u koprodukciji s Nutopijom, predstaviće najznačajnije trenutke, ljude i inovacije u deceniji koja je oblikovala savremenu istoriju.

Posle veoma uspešne trodelne, šestočasovne mini-serije „Osamdesete: decenija koja nas je oblikovala”, National Geographic kanal najavljuje sledeću značajnu mini-seriju: „Devedesete: decenija koja nas je povezala”. Dve decenije prošle su od devedesetih i došao je trenutak da proučimo deceniju u kojoj smo prisustvovali popularnosti elektronske pošte, početku projekta ljudskog genoma, grandž muzici, ženama na vlasti, Klintonovoj eri, Rejčel frizuri i fenomenu serije „Prijatelji”.

Osamdesete: uspeh kod publike

Najava mini-serije „Devedesete: decenija koja nas je povezala” stiže posle ogromnog uspeha nedavno prikazivane mini-serije „Osamdesete: decenija koja nas je oblikovala”, koja je privukla publiku širom sveta.

Sjajni rezultati u Evropi podrazumevaju povećanje gledanosti kanala za 44% u Velikoj Britaniji i Holandiji, kao i za 58% u Rumuniji, a mini-seriju je gledalo skoro pet miliona ljudi u samo šest zemalja: Poljska, Portugalija, Velika Britanija, Mađarska…

S naslovom „Devedesete: decenija koja nas je povezala”, ova mini-serija će prikazati ljude, pronalaske i odluke koji su oblikovali svet današnjice. Priče će biti ispričane iz perspektive uglednih i istorijski značajnih ličnosti, sportskih zvezda, slavnih ličnosti, političara i muzičara koji su živeli te slavne trenutke. National Geographic ponovo sarađuje s Nutopijom, producentima megadokumentaraca kao što je „Amerika: priča o nama”, a „Devedesete” će biti još jedna premijera u 2014. koja će doći u 440 miliona domova u 171 državi na 46 jezika.

„Slično kao i za „Osamdesete: decenija koja nas je oblikovala“, cilj nam je bio da jasno prikažemo jednu drugu generaciju rečima onih koji su doneli promene, onih koji su pisali istoriju, svetskih lidera i zabavljača iz devedesetih”, rekao je Alan Ajres, viši potpredsednik za program i razvoj. „Nutopija se pokazala kao sjajan kreativni partner i želimo da ponovimo uspeh sa sledećom mini-serijom. Možda ću ponovo početi da nosim svoje zulufe u stilu serije Beverli Hils.”

U ovoj značajnoj seriji sagledaćemo period poznat po miru i napretku bez presedana, tokom koga su, po tvrdnjama nekih, Sjedinjene Američke Države poslednji put apsolutno vladale svetskim zbivanjima, vreme nevinosti i inovacija pre događaja od 11. septembra. Takođe, zadovoljićemo nostalgičnu potrebu za muzikom devedesetih, scenama iz kultnih filmova i TV serija, kao i ključnim trenucima iz sveta mode i sporta. U ovoj deceniji dogodio se zaokret prema kontrakulturi i retro-stilu, novi mediji su postali široko rasprostranjeni, sportski marketing je doživeo revoluciju, rekordan broj žena izabran je za vodeća mesta, a politika se okrenula dinastiji Klintonovih koji vladaju i dan-danas.

„Pošto sam sklonio svoje rukavice bez prstiju u stilu osamdesetih, radujem se što ćemo početi snimanje mini-serije koja će u novom svetlu prikazati period Harija Potera, Spice Girls, žena na vodećim mestima, teleskopa Habl i muzike u MP3 formatu”, rekla je Džejn Rut, izvršna producentkinja iz Nutopije. „Ova mini-serija biće zabavna, ali će publici proširiti znanje o ovoj deceniji na pametan, mudar i neobičan način.”

Glumac Rob Lou nominovan za nagrade Emi i Udruženja filmskih glumaca, posle uspešne glavne uloge u prošlogodišnjem filmu „Ubistvo Kenedija” vraća se na National Geographic kalan kao narator u serijalu „Devedesete“

Robu ovo nije prva saradnja s National Geographic kanalom. Prošle jeseni glumio je predsednika Džona F. Kenedija u hvaljenom filmu „Ubistvo Kenedija”, najgledanijem NGC programu svih vremena, za koji je 2013. nominovan za nagradu Udruženja filmskih glumaca, a bio je prošlog proleća i narator u emisijama „Osamdesete: decenija koja nas je oblikovala”. Lou će gledaocima biti vodič kroz program, prvo ozbiljno istraživanje ere stažistkinja u Beloj kući, grandža, kombinezona i vijagre.

„Radujemo se što smo nastavili saradnju s Robom Louom, veoma svestranim i talentovanim glumcem”, izjavila je Heder Morgan, direktorka programa i strategije. „Pomoću harizmatičnog pripovedanja, nezaboravnih snimaka i originalnih intervjua, nadamo se da ćemo pokrenuti raspravu o tome šta devedesete govore o nama danas. Da li je to bio prelazni period od bezbrižnih osamdesetih ka ratnim dvehiljaditim? Ili je to bila decenija puna dalekosežnih inovacija čije efekte osećamo i dan-danas?”

O Robu Louu:

Rob Lou je stekao ime kao jedan od najtraženijih glumaca u Holivudu, a debitovao je u filmu Frensisa Forda Kopole „Autsajderi”. Potom je glumio u popularnim dramama poput „Plamen Sv. Elma”, „Ljubav, seks i ono drugo” i „Loš uticaj”, kao i u blokbaster-komedijama „Vejnov svet” i Tommy Boy.

Uz sve to, Rob Lou je četiri sezone tumačio ulogu Sema Siborna u NBC-jevoj drami „Zapadno krilo”, od 1999. do 2003. godine. Tokom tih godina, serija je četiri puta zaredom osvojila nagradu Emi. Ta uloga donela mu je nominaciju za Emi, kao i dve nominacije za Zlatni globus za glavnu mušku ulogu u dramskoj seriji. Tri puta je nominovan za nagradu Udruženja filmskih glumaca, a osvojio ju je dvaput.

U maju 2010. godine pridružio se glumačkoj postavi NBC-jeve serije Parkovi i rekreacija (Parks and Recreation), u kojoj igra ulogu Krisa Tregera, revizora koji se trudi da Odsek za parkove i rekreaciju izvuče iz finansijske krize.

„Uzbuđen sam jer ponovo radim s ekipom National Geographic kanala, koji nastavljaju da stvaraju sjajne, zabavne i inspirativne televizijske programe.“, rekao je Rob Lou. „Niko ranije na ovaj način nije ispitao devedesete, pa mislim da će gledaoci biti fascinirani dramatičnim promenama koje smo za kratko vreme videli pre 2000. godine.”

„Devedesete: decenija koja nas je povezala” opisuje taj period pričama savremenika i analizama u 120 originalnih intervjua, od nepoznatih junaka koji su stajali iza nekih od najvećih priča iz te decenije, pa do najvećih imena iz sveta politike, tehnologije, filmova i muzike. Otkriva se decenija sa svim svojim usponima i padovima: Bil Klinton je postao predsednik obećavajući promene; svi smo stekli neke nove „Prijatelje”; neredi u Los Anđelesu držali su nas prikovane za televizore; „Nirvana” je bila glas generacije iks, ali svi su igrali uz „Makarenu”; „Stvarni svet” i Džeri Springer promenili su izgled televizije. Kroz intervjue sa slavnim glumcima, očevicima, političarima i slavnim ličnostima, „Devedesete” nam pričaju priču o deset godina uspona pre nego što je nastupio pad, o deset godina kad je svetska mreža bila potpuno otvorena, o deset godina pre nego što je svetski terorizam snažno udario.