Na Đerdapu remonti punom parom

Posle jednomesečnog stajanja, sa više značajnih zahvata, u pogon je pušten A 4 u HE ''Đerdap 1''. U narednim mesecima HE ''Đerdap 1'' proizvodiće više električne energije i daće značajan doprinos u snabdevanju i sigurnosti energetskog sistema u Srbiji. Radovi su, saznajemo od direktora naše najveće hidroelektrane, Ljubiše Jokića, okončani ne samo na vreme, već i vrlo uspešno.

Ova ocena odnosi se kako na već ustaljene radove kod pregleda agregata posle 4.000 sati rada, tako i na vanredne i nepredviđene radove kojim su otklonjeni, problemi uočeni pri zaustavljanju agregata. Obilne padavine su povećale dotok Dunava i, ako su one u drugim delovima Srbije donele štete, hiroelektrani „Đerdap“ je to dobrodošla veća količina vode koja je prerađena u električnu energiju.

U HE ''Đerdap 2'' uspešno se sprovode radovi na remontu A-1 i kako nas je obavestila Ljiljana Milicanović, zamenik direktora, urađena je demontaža servomotora i usmeravajućih elemenata, čišćenje i pranje rotora generatora, kontrola forme rotor-stator, revizija mašinske opreme generatora i dijagnostika stanja glava namotaja.

Veoma zahtevna operacija sanacije naprslina na prelaznom radijusu turbinskog vratila i revizije mašinske opreme generatora je , takođe, uspešno okončana i predstoje revizije sistema regulacije i razvoda.

U HE "Pirot'' u pripremi su kapitalni remonti tunela za dovod vode iz akumulacionog jezera Zavoj i centralnoj komandi.

- Ugovor o remontu potpisan je sa Institutom „Mihalo Pupin“ i podrazumeva investiciju u centralnu komandu u vrednosti od oko 700.000 evra - kaže Ljubomir Stojanović, vd direktora HE „Pirot“. - Sa ostalim radovima na tunelu, remontu zatvarača i ostale opreme ukupno će biti uloženo oko 1,5 milona evra, a to će doprineti povećanju efikasnosti i pouzdanosti svih sistema.
Prema planu, ove remontne i investicione aktivnosti biće završene do 14. novembra, kada se očekuje puna pogonska spremnost agregata za predstojeću zimu.

Proizvodnja u PD „HE Đerdap“

Proizvodni bilans PD ''HE Đerdap'' za sedam meseci je oko plana i da nije bilo prelivanja preko brane u maju mesecu, ispunjenje godišnjeg plana je na oko 67 odsto. Svi su izgledi da će u preostala četiri meseca ove godine, ako bude ovako povoljna hidrološka situacija, plan proizvodnje biti ostvaren.

Zaposleni u PD HE „Đerdap“ su odlučni da „Elektroprivredi Srbije“ isporuče maksimalne količine energije i da svaku kap vode pretvore u preko potrebnu energiju. Hidroelektrana „Đerdap 1“ u julu je ostvarila 99 odsto plana ili bolje rečeno od planiranih 419 miliona kilovat-sati proizvedeno je 414 miliona kilovat-sati. Uzrok ovog malog podbačaja leži pre svega u manjem dotoku Dunava, ali i u produženom kapitalnom pregledu agregata A 4.

U julu na hidroelektrani „Đerdap 2“ plan je premašen za osam odsto umesto planiranih 127 miliona kWh ostvareno blizu je 137 miliona kWh. Ovako dobar rezultat je ostvaren zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti svih agregata.

Uočljiv je prebačaj ''Vlasinskih HE'' koje su gotovo četiri puta premašile plan proizvodnje električne energije i umesto planiranih šest miliona, ostvarili 23,7 miliona kWh.

Dunavske hidroelektrane, pre svega HE ''Đerdap 2'' platile su danak nepovoljnoj hidrologiji, tačnije prevelikoj vodi na Dunavu, koja je u aprilu dostigla svoj stogodišnji maksimum od 16.000 kubika u sekundi. Zbog toga je tih dana ''Đerdap 2'' radio sa veoma malom snagom i čak dnevnom proizvodnjom od svega 200.000 kilovat-sati. Posledice su jasne. Za osam meseci proizveno je svega 790 miliona od skoro planirane 1,1 milijarde kWh.

Bilans starije i jače HE ''Đerdap 1'' znatno je povoljniji. Za osam meseci proizvedeno je 4,138 milijardi kWh umesto planiranih 4,269 milijarde kilovat-satie. Izraženo u procentima to je podbačaj od svega tri odsto, koji će sigurno biti nadoknađen, a verovatno i nadmašen do kraja godine. U prilog ovoj prognozi ide i podatak da dotok Dunava od oko 4.200 kubika vode u sekundi stagnira i da se veće jesenje vode tek očekuju.

HE ''Pirot'', gde se upravo pripremaju remontne aktivnosti, svoj sedmomesečni plan od 45 miliona kWh realizovan i premašen za trećinu. Sigurno je da će ovaj bilans biti znatno nadmašen do kraja godine, jer remonti se završavaju do 14 novembra, a jezero će biti puno vode.

R. Čučulanović

Na pragu rekorda
Trenutno najimpozantnije proizvodne rezultate ostvaruju ''Vlasinske HE''. Do početka avgusta ovde je godišnji plan proizvodnje od 147 miliona, nadmašen čak za 15 miliona kWh. Svi su izgledi, iako remont na ovim elektranama tek počinje, da će do kraja godine biti nadmašena brojka od blizu 400 miliona kwh, a možda biti postavljen nov proizvodni rekord. Na to upućuje dobar rad PAP Lisina, koja je već prepumpala 86 miliona kubika vode, odnosno 15 odsto više od plana i podatak da se u Vlasinskom jezeru ''nalazi'' 80 odsto moguće vode, ne računajući dnevne dotoke i učinak prepumpavanja.
Pogledajte još